Nakon potpisivanja dokumenta

Dodik: Ulazimo u proces jačanja svojih nadležnosti

"Ovaj plan aktivnosti odražava uvažavanje Daytonskog mirovnog sporazuma, odražava poštivanje Ustava BiH, ali jednako i favorizira naša prava dobivena Ustavom i Daytonskom mirovnim sporazumom".
Vijesti / Politika | 24. 04. 2023. u 18:09 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici parlamentarnih stranaka u Republici Srpskoj potpisali su u ponedjeljak u Banja Luci izjavu, odnosno plan djelovanja političkih partija u RS-u za državne organe, izjavio je predsjednik RS-a Milorad Dodik nakon potpisivanja ovog dokumenta. 

Ovaj dokument potpisan je na sastanku kojem su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić, premijer Radovan Višković, a prisustvovali su i predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić, DEMOS-a Nedeljko Čubrilović, NPS-a Darko Banjac, DNS-a Nenad Nešić, SPS-a Goran Selak i NDP-a Bojan Šapurić.

Video: Konferencija za novinare nakon sastanka o zaštiti imovine Srpske /// 24.04.2023.

Sastanku se nisu odazvali predstavnici SDS-a, PDP-a i Liste za pravdu i red.

Uvažavanje mirovnog sporazuma

"Ovaj plan aktivnosti odražava uvažavanje Daytonskog mirovnog sporazuma, odražava poštivanje Ustava BiH, ali jednako i favorizira naša prava dobivena Ustavom i Daytonskom mirovnim sporazumom", izjavio je Dodik na pres-konferenciji nakon sastanka.

Po njegovim riječima, RS ovim planom "ulazi u proces jačanja svojih ranije utvrđenih nadležnosti koje je imala u skladu sa Daytonskim sporazumom".    

Naveo je da se od 21 zaključka, gotovo svi odnose na jačanje tog položaja.

"Mi smo to potpisali u punom uvjerenju da radimo ozbiljan i odgovoran posao za RS, koji je neophodno učiniti kako bi se prekinula jedna nit razvlašćivanja RS-a", dodao je.  

Ustavni sud "razgradio" Ustav BiH 

Između ostalog, ustvrdio je i to da Ustavni sud BiH nije štitio Ustav BiH, "on ga je razgradio". Kako je rekao, Ustavni sud nije ostvario svoju osnovnu ulogu koju je imao Daytonskim mirovnim sporazumom, "on je tu ulogu zloupotrijebio".

"Zato smo rekli da ćemo kroz zaštitu naših prava na imovinu, a osnovni centar koji ugrožava to naše pravo je, vanustavnim odlukama, Ustavni sud, već u srijedu imati sjednicu NSRS, realizirajući ovaj naš plan. To znači da će NSRS pozvati suca Ustavnog suda iz RS da podnese ostavku na mjesto suca Ustavnog suda, pored činjenice da drugi sudac nije ni imenovan. To znači da Srbi neće biti u Ustavnom sudu, i time delegitimirati Ustavni sud BiH da može odlučivati", rekao je Dodik.

Odluke Ustavnog suda nevažeće

Naveo je da odluke Ustavnog suda za njih neće važiti i da te odluke nije moguće provoditi na prostoru RS-a.

"Mi ćemo redefinirati našu poziciju na svim pitanjima djelovanja na razini BiH. Ovaj plan je nešto što će biti orijentir za naše ponašanje. Potpisnici koji imaju dovoljno ustavnog, odnosno skupštinskog potencijala će donositi važne odluke", kazao je Dodik. 

Naveo je i to da "ovaj cjeloviti dokument govori o tome kako se tretira i šta znači imovina".

"Za nas pitanje imovine je pitanje koje je riješeno Aneksom 4 Daytonskog sporazuma, Aneksom 2 Daytonskog sporazuma i mi se više nećemo baviti pitanjem imovine. Imovina će biti neprikosnoveno korištena kao imovina RS-a, a ove političke partije i svi iz RS-a neće sudjelovati u navodnim parlamentarnim raspravama u Zastupničkom domu po pitanju imovine, jer taj Zastupnički dom i nema nadležnost da se bavi tim pitanjem", istaknuo je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close