Sastanak u Beogradu

Dodik: Učinit ću sve da uvjerim Vučića | Vučić: Pitanje je zašto sad

"Sve ću učiniti da do 5. svibnja uvjerim Vučića da podrži sve odluke koje Srpska namjerava da poduzme", rekao je Dodik.
Vijesti / Politika | 11. 04. 2024. u 20:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Rezolucija o Srebrenici koja bi se trebala naći pred Generalnom skupštinom UN rušenje mogućnosti da se živi u BiH i da će sve učiniti da do svesrpskog Vaskršnjog sabora uvjeri predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da podrži odluke koje će tim povodom donijeti Srpska.

Dodik je rekao da će Srpska napustiti odlučivanje u BiH i da će svoj status regulirati tako da samostalno nastavi dalje, piše Srna. 

On je istaknuo da će Narodna skupština Srpske zasjedati 18. i 19. travnja i da će donijeti određene odluke, a bit će organiziran i veliki miting u Banja Luci.

"Sve ću učiniti da do 5. svibnja uvjerim Vučića da podrži sve odluke koje Srpska namjerava da poduzme", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Beogradu nakon sastanka najviših dužnosnika Srpske i Srbije.

Predsjednik Srpske je naveo da je obavijestio Vučića da je mimo procedure u BiH pokrenuta inicijativa o rezoluciji o Srebrenici.

"Taj akt je upućen bez suglasnosti organa BiH, predstavlja samo bošnjačku stranu i izravno je uperen protiv Srpske", rekao je Dodik.

On je ponovio svoju tvrdnju da se, po njemu, u Srebrenici nije dogodio genocid i da je to, kako je rekao, "izmišljena forma u kojoj su pokušali da sataniziraju čitav srpski narod i da kroz individualne presude to prebace na kolektivnu odgovornost srpskom narodu".

Sastanku u Vili "Mir" u Beogradu, osim Dodika, prisustvovali su srpska članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Skupštine Srbije Ana Brnabić i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić.

Vučić RS: Dijelit ćemo vašu sudbinu

Vučić je nakon sastanka dužnosnika Republike Srpske i Srbije rekao je da je obveza da se s BiH bavi Savjet sigurnosti, a da se pokušava prebaciti glasanje na Generalnu skupštinu UN.

Šalje specijalnog izaslanika 

Vučić je rekao da je prekršeno nekoliko procedura te da su glavne sile za tu Rezoluciju uključujući Njemačku, Veliku Britaniju, Tursku itd...

"Pitanje je zašto sad. Zato što znaju da će imati manje vlada nego danas jer se zemlje oslobađaju kolonijalnih stega", rekao je Vučić.

On je istaknuo da će ponedjeljak poslati specijalnog izaslanika kod predsjednika skupštine UN i tražiti da razmotre kršenje svih procedura.

"Danas sam razgovarao s predsjedavajućim predsjednikom Generalne skupštine Ujedinjenih naroda. U ponedjeljak ću poslati specijalnog izaslanika kod predsjednika Generalne skupštine Ujedinjenih naroda s mojim pismom i tražiti da dobro razmotre kršenje svih procedura. Naime, obveza je da se pitanjem BiH bavi Savjet sigurnosti u skladu s poveljom Ujedinjenih naroda, zato što je i dalje riječ o nestabilnoj regiji, zato što i dalje tu postoje i međunarodne snage, čak i ono što oni nazivaju visoki predstavnik, da nije, ne bi postojao i ne bi ga slali", poručio je Vučić.

"Nećemo protiv RS"

On je pojasnio da su prekršili i to da je potrebno dvije trećine za usvajanje deklaracije, zato što se radi o nečemu što može da ugrozi ili očuva mir.

Od tih potrebnih dvije trećine, rekao je Vučić, došli su do toga da je riječ o običnom obilježavanju i kulturi sjećanja gdje je potrebna prosta većina, ali ne od ukupnog broja koji glasaju, nego da se ima za jedan više od onih koji kažu za u odnosu na one koji kažu protiv, čak i ako je stotinu njih koji su uzdržani i nisu podržali tu deklaraciju, ipak je deklaracija prošla.

Vučić je izjavio i da će se Srbija boriti do posljednjeg trenutka, iako zemlju čeka težak period u kome će se odlučivati čak i o članstvu Srbije u Savjetu Europe.

On je rekao i da će na prijedlog predsjednika RS Milorada Dodika uputiti pozive drugim Srbima iz regije.

"Predsjednik Dodik i njegov tim, gospodin Stevandić i gospođa Cvijanović imali su prijedloge da još neke predstavnike srpskog naroda pozovemo s prostora bivše Jugoslavije. Želimo da razgovaramo o jeziku, pismu i o svemu drugom", rekao je on.

Istovremeno on je pozvao rukovodstvo Srpske da još jednom dobro razmisle o svojim odlukama.

"Mi da im uvodimo sankcije nećemo. Mi da idemo protiv Republike Srpske nećemo. Dijelit ćemo vašu sudbinu, samo vas molimo da još jednom dobro razmislite o svakom svom potezu", rekao je Vučić.

Kopirati
Drag cursor here to close