Suradnja s Orbanom

Dodik u škole u RS uvodi mađarski jezik?

Dodik je je iznio ideju da se kao pilot projekt u desetak škola u RS-u uvede učenje mađarskog jezika.
Vijesti / Politika | 03. 10. 2023. u 11:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik još jednom je u kratkom razdoblju boravio u Mađarskoj kod tamošnjeg premijera Viktora Orbana. Tom prilikom uslijedili su međusobni epiteti i obećanja o investicijama u kulturološkoj razmjeni i suradnji.

Mađarska je već godinama glavni europski oslonac politike Milorada Dodika.

Orban je njegov najveći i otvoreni zaštitnik koji stavlja veto, odnosno najavljuje ulaganje veta na višestruke najave uvođenja sankcija Europske unije RS-u i Dodiku.

"Mađarska se snažno protivi upotrebi sankcija u slučaju BiH i Srba u BiH jer one zbog svoje kontraproduktivne prirode mogu dovesti do eskalacije tenzija", priopćeno je i ovaj put.

Suštinski Mađarska vodi mnogo intenzivniju politiku s entitetom RS, u poređenju sa državom BiH. Mađarska pod Orbanovoj vlašću ima interes da u našoj zemlji, a primarno u RS-u ulaže u telekomunikacije, energetiku, ali i financijski sektor.

Čak je i Dodik potvrdio da će ta zemlja preuzeti projekte koje je Njemačka otkazala u RS-u kao vid sankcija Dodiku, javlja Klix.

Mađarska je ta koja je Dodiku obećala i dala određeni novac kojim popunjava budžetske rupe.

Dodik je itekako svjestan koliko mu Mađarska znači pa je jučer najavio intenzivniju integraciju gospodarstava, ali je iznio ideju da se kao pilot projekt u desetak škola u RS-u uvede učenje mađarskog jezika te da se na fakultete uključe i mađarski profesori.

Treba podsjetiti da se u skoro 30 škola u RS-u uči i ruski jezik kao drugi strani jezik, a i kineski jezik je već unazad nekoliko godina uveden kroz kurseve na koje se učenici prijavljuju.

Kopirati
Drag cursor here to close