Udaraju po njemu

Dodik tvrdi da mu Europski parlament presuđuje bez argumenata

Kazao je i kako unatoč pozivima da ga se sankcionira ne misli odustati od aktivnosti koje smatra obranom interesa RS.
Vijesti / Politika | 17. 02. 2022. u 19:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je u četvrtak da je poziv Europskog parlamenta da mu se uvedu sankcije neka vrsta prijekog suda dok je njegov bošnjački kolega u državnom vrhu Šefik Džaferović pozdravio moguće uvođenje sankcija Dodiku kao jedini ispravan potez.

"Meni je otprilike suđeno, a da me nitko ništa upitao nije", kazao je Dodik za lokalne medije u Republici Srpskoj komentirajući odluku ogromne većine zastupnika u Europskom parlamentu koji su amandmanom na godišnji izvještaj svog odbora za vanjske poslove osudili secesionističku politiku lidera bosanskih Srba i pozvali Europsko vijeće da mu zbog toga uvede sankcije po uzoru na one kojima ga je ranije podvrgnula američka administracija.

Dodikovo je tumačenje kako 504 eurozastupnika koju su glasovali da mu se uvedu sankcije zapravo ne razumiju što se zbiva u BiH te da on sve što radi, radi sukladno ustavu.

Kazao je i kako unatoč pozivima da ga se sankcionira ne misli odustati od aktivnosti koje smatra obranom interesa RS.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Džaferović u posebnoj je izjavi nakon glasanja u Europskom parlamentu istaknuo da je najvažnije to što su time aktivnosti vlasti RS definirane kao neustavne i secesionističke.

"Jako je važno da su zastupnici građana Europske unije prepoznali šta se dešava i da su odbacili retoričke varke Milorada Dodika i njegova pseudotumačenja ustava, kojima je pokušao obmanuti međunarodnu javnost", izjavio je Džaferović.

Istaknuo je kako je Dodik zapravo prijetnja miru u BiH, a nakon što su iscrpljeni svi drugi modaliteti, jedini način da se suzbije njegovo potkopavanje mira jesu odlučne sankcije njemu osobno i njegovim suradnicima u politici i poduzetništvu.

Amandman na izvještaj vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta kojim se poziva na sankcioniranje Dodika nisu podržali zastupnici HDZ-a u tom tijelu.

Kopirati
Drag cursor here to close