Sastanak

Dodik: SNSD će imati četiri izaslanika u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH

''Imamo matematiku i politiku koja će to osigurati tako da ćemo kada dođe vrijeme za izbore izaslanika u Dom naroda, gdje se bira pet, mi imati zajednički prijedlog za četiri koji će doći iz SNSD-a", kazao je Dodik.
Vijesti / Politika | 10. 11. 2022. u 15:56 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Milorad Dodik, predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), nakon sastanka sa predstavnicima stranaka koalicionih partnera izjavio je da će SNSD imati četiri izaslanika u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Odgovarajući na pitanja novinara Dodik je potvrdio da će to biti Nikola Špirić, Sredoje Nović, Radovan Kovačević i Snježana Novaković-Bursać.

"Postigli smo suglasnost ova struktura ojačana sa jednim još brojem ljudi koji će glasovati za kandidate za Dom naroda naš je pristup da idemo sa podrškom za četiri izaslanika iz SNSD-a. Mi možemo sada reći da imamo matematiku i politiku koja će to osigurati tako da ćemo kada dođe vrijeme za izbore izaslanika u Dom naroda, gdje se bira pet, mi imati zajednički prijedlog za četiri koji će doći iz SNSD-a", kazao je Dodik.

Rekao je i da će Željka Cvijanović, koja je izabrana za članicu Predsjedništva Bosne i Hercegovine prije preuzimanja dužnosti zakazanog za 16. studeni dan ranije u Narodnoj skupštini RS-a položiti zakletvu.

Dodao je da će on preuzeti dužnost predsjednika RS-a u utorak, te da će već sutra pozvati stranke na razgovore.

Prema riječima Dodika konstituirajuća sjednica Narodne skupštine RS-a bit će održana u utorak, a vodit će je najstariji zastupnik koji je u novom sazivu iz SNSD-a.

Dodik je rekao da će predsjednik Narodne skupštine RS-a biti izabran iz stranke Ujedinjena Srpska, a da se radi o Nenadu Stevandiću.

"Po Ustavu, odnosno Poslovniku treba da damo najvećoj političkoj stranci iz oporbe podpredsjedničko mjesto. Oni će to odrediti, a tri ostala podpredsjednička mjesta idu: podpredsjedničko mjesto za Bošnjaka SNSD-u, Hrvata SNSD-u, a Socijalistička partija daje Srbina. Glavni tajnik dolazi iz DEMOS-a, zamjenik glavnog tajnika iz NDP-a", rekao je Dodik.

Dodao je da su razgovarali i o principima popune Vlade RS-a koja ima 16 ministarstava i da je dogovoreno 99 posto svega, ali da će se o tome detaljnije razgovarati te da nije korektno da trenutni dogovor iznose u javnost.

Ponovio je da će njegov izbor za mandatara biti Radovan Višković, koji je i aktualni premijer RS-a.

Istaknuo je da su govorili i o Vijeću naroda RS-a te da su dogovorili strukturu koja je već poznata.

"Trudit ćemo se da osiguramopredstavnike i izbor rukovodstva kako odgovara koaliciji", rekao je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close