Jedini

Dodik: Samostalnost RS odgovor na centralizaciju BiH

Dodik je naveo da zahtjev za jačanje unitarne BiH dovodi do raseljavanja Srba i da je jedini odgovor na to i na centralizaciju BiH samostalnost RS.
Vijesti / Politika | 09. 12. 2023. u 16:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je na međunarodnoj konferenciji u Banjoj Luci da je samostalnost RS jedini odgovor na unitarizaciju i centralizaciju BiH.

Raseljavanje Srba

Dodik je naveo da zahtjev za jačanje unitarne BiH dovodi do raseljavanja Srba i da je jedini odgovor na to i na centralizaciju BiH samostalnost RS.

U obraćanju na Međunarodnoj konferenciji "Republika Srpska: Poštovanje suvereniteta i Dejtonskog sporazuma, Dodik je zahvalio sudionicima za jačanje uvjerenja da Republika Srpska nastavi politiku koju vodi, prenosi Srna.

''Međunarodna zajednica nije samo onaj dio koji se pojavljuje u BiH i pokušava da govori nasiljem. Republika Srpska je najbolje pokazala kako se odupire rigidnim politikama u BiH'' istakao je Dodik.

On je dodao da se "s ciljem centralizacije i dominacije jednog naroda forsira priča da je u BiH više od 50 posto muslimana što znači uvođenje šerijatske države za šta se zalagao i Alija Izetbegović".

''Na ovakve stvari Zapad ne reagira kao i na činjenicu da u BiH postoje paradžemati i džamije u kojima se okupljaju radikalni islamisti", rekao je Dodik i ponovio da se treba vratiti slovu Daytona, a ukoliko to nije moguće Srpska treba da bude samostalna'', kazao je Dodik.

Dodik je izrazio nadu da će evropski izbori dati snagu europskoj alternativi što bi bilo značajno u postojećim okolnostima.

On je ponovio da je sloboda ključna riječ za srpski narod, a da mnogi žele da je oduzmu, tako je i u slučaju Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji dio Zapada smatra prelaznim rješenjem.

Dodik je upitao čemu sve to i šta je cilj, odnosno da li je to unitarna BiH u kojoj bi se Srbi odrekli identiteta?

''RS to nikada neće prihvatiti'', rekao je Dodik, i naglasio da ovdje žive Srbi koji govore srpski jezikom, ali da to nisu "bosanski Srbi".

''Situacija je sljedeća da sada nema bosanskih muslimana nego Bošnjaci koje prihvata Europa, a nas unatoč svemu žele nazivati `bosanskim Srbima'', rekao je Dodik.

Kolektivna krivica

On je podsjetio da se revizionizmom pokušala nametnuti kolektivna krivica Srbima za stradanja u posljednjem ratu s ciljem njihove sotonizacije.

''Nažalost, i bruxelleska struktura prihvata zahtjeve muslimana za unitarizaciju BiH, ali mi to nikada nećemo dozvoliti'', kategoričan je Dodik.

On je naveo da je Europa u zastoju, da nema lidere ni energente.

''Želimo stabilnu Evropu, ali ne njeno podaništvo SAD'', naglasio je Dodik.

On je napomenuo da je "Njemačka isključivo na bošnjačkoj strani u BiH jer je mnogo muslimana koncentrirano i u toj zemlji i zato se dolazi sa pričom o discipliniranju Republike Srpske, pa su poslali i čovjeka koji se predstavlja kao visoki predstavnik iako nigdje nije potvrđen".

Prema njegovim riječima, zato Republika nikada neće prihvatiti centralizaciju BiH, a jedini ispravan odgovor jeste samostalnost Srpske.

Ispravna i neispravna priča

''Zašto bi bila ispravna priča o centralizaciji BiH, a ne bi o neovisnost RS ako se zna da su prava za samoopredjeljenje naroda garantovana međunarodnim konvencijama'', upitao je Dodik.

On je naglasio da je sve manje Hrvata u BiH jer se sve više protive priči o centralizaciji.

''Srbi nemaju ambiciju niti žele sukob ali će političkim sredstvima čuvati suverenitet RS '', rekao je Dodik.

Dodik je ponovio sa stranci i muslimani u Ustavnom sudu BiH konstantno glasaju protiv RS što dovoljno govori o svemu.

On je u svom obraćanju ocijenio da BiH nikada nije bila podjeljenija.

Kopirati
Drag cursor here to close