Intervju

Dodik: S muslimanima ne možemo imati zajedničke škole i udžbenike

Dodik je u intervjuu za rusku agenciju Tas naveo da će sa Putinom razgovarati o nizu aktualnih političkih pitanja, među kojima i o Ukrajini.
Vijesti / Politika | 19. 09. 2022. u 11:26 TASS

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je uoči susreta sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi da će to biti prilika da razgovarao o konkretnim projektima u oblasti energetike i o tome kako se ponašaju predstavnici Zapada. Također, Dodik je ponovno govorio o mogućnosti da RS bude nezavisna te je Bošnjake ponovno nazvao muslimanima.

Dodik je u intervjuu za rusku agenciju Tas naveo da će sa Putinom razgovarati o nizu aktualnih političkih pitanja, među kojima i o Ukrajini.

''Što se tiče konkretnih projekata, mi bi bismo željeli da dobijemo dodatnu potvrdu da će u fokusu i prioritetu biti sve ekonomske aktivnosti vezane za rafineriju za preradu nafte i mazuta, gradnje plinovoda, gasnih elektrana. Naravno, mi ćemo čekati trenutak, i čim se on pojavi, početi ćemo rad na tim projektima'', dodao je Dodik.

Bošnjaci orjentirani ka Zapadu

Dodik je napomenuo da Republika Srpska nije veliki potrošač plina kao Srbija, ali da je za nju veoma važna ta perspektiva.

''Mi želimo izgraditi plinovod do Banja Luke, da izgradimo elektrane koje bi koristile plin. U tom slučaju bi RS postala veliki potrošač plina. Te planove mi zasnivamo na potencijalima Rusije i našoj suradnji sa Gaspromom'', rekao je Dodik.

On je istaknuo da to ''sprečavaju Bošnjaci, koji su orijentirani ka Zapadu, pojasnivši da glasaju protiv kada RS pokušava da riješi pitanje protoka plina iz Srbije kroz granicu BiH, ali to, kako je ocijenio, ne mogu vječno da rade, jer će se rad na tome nastaviti''.

Dodik je rekao da je RS zahvalna Putinu za maksimalnu dosljednost u očuvanju Daytonskog mirovnog sporazuma, istakavši da Rusija nikada od njega nije imala nikakve političke zahtjeve.

Stranci krivci za krizu

RS, istaknuo je Dodik, želi da sa Rusijom proširi i kulturnu suradnju, navodeći da je u Banja Luci u tijeku izgradnja Rusko-srpskog pravoslavnog centra za koji se nada da će u bliskoj budućnosti biti završen, kao i da će predložiti Putinu da posjeti Banja Luku kada centar bude završen.

Član Predsjedništva BiH je rekao da su stranci svojim drskim ponašanjem i nasiljem doveli do krize BiH, gdje danas više nitko ne vjeruje u EU.

''Moskva je uvijek bila na strani međunarodnog prava, ali je očigledno, da je to nedovoljno. Zapad se ne pridržava međunarodnih normi, na primjer, u Ukrajini, i nekih svojih pravila koja se stalno mijenjaju'', dodao je Dodik.

Na pitanje kakva je danas situacija o pitanju mogućeg referenduma o izlasku RS iz BiH, Dodik je rekao da RS ostaje pri toj poziciji i da je još više nezadovoljna BiH, ali i da ta ideja čeka na odgovarajući trenutak.

Komentirajući navode iz Banja Luke i Beograda posljednjih mjeseci o budućem ujedinjenju svih Srba u jednu državu, Dodik je rekao da ideju jedinstva ništa ne može izmijeniti, ali da na ruku ujedinjenja ne ide Zapad koji je prisutan na tom području i drsko se miješa u unutrašnje poslove.

Težnja ka Srbiji je prirodna

''Naša težnja ka Srbiji je prirodna. Slična situacija je sa Rusima u Ukrajini, kojih je u toj zemlji 15 milijuna i kojima je rukovodstvo te zemlje zabranilo ruski jezik. Zato je specijalna operacija Rusije u Ukrajini opravdana zaštitom prava svog naroda. Tako i mi ovdje – sa muslimanima ne možemo imati zajedničke škole, zajedničke udžbenike'', naveo je Dodik.

Dodik je rekao da su mu Amerikanci devedesetih godina objasnili zašto nisu iskoristili mogućnost nacionalnog razgraničenja BiH.

''Prema njihovim riječima, nije se moglo dopustiti stvaranje muslimanske države na teritoriji Evrope. A mi smo postali kolateralna šteta. Ako hoćete da mi ovdje budemo na straži, dajte nam neke privilegije'', dodao je Dodik.

Dodik je rekao da Zapad daje ogroman novac na borbu, kako navode, sa malignim ruskim utjecajem na Balkanu, te ukazao da su Britanci uveli sankcije njemu i predsjednici RS Željki Cvijanović, kao osnovnim ciljevima te borbe.

On je dodao da ni RS njima ne ostaje dužna, te ukazao da još od dolaska novog britanskog veleposlanika u BiH sa njim nije održao sastanak.

''Zašto da se sastajem sa predstavnicima zemlje koja uvodi sankcije samo zato što ih Dodik ne sluša? O čemu s njima da razgovaram, zašto da dajem njemu i njegovoj zemlji legitimitet? Uopće ništa dobro ne mislim o tim zapadnim veleposlanicima koji smatraju da mogu upravljati zemljama u koje su postavljeni na tu funkciju'', rekao je Dodik.

On je dodao da su protiv njega uvedene i američke sankcije i da njima Zapad zbog svoje bespomoćnosti pokušava da riješi pitanja s drugim narodima i zemljama.

Europa drhti

Očigledno je, kaže, i da sada Europa drhti i strada pod sankcijama, a ne Rusija, te ukazao da aktuelna politička elita u Europi nije navikla na probleme i ne zna na njih reagirati, da nikada nisu živjeli u nestabilnom društvu i da su udaljeni od naroda.

''U suštini, oni su sami sebi napravili probleme. Ako govorimo jezikom nogometa, to je klasični autogol, i to u 90-oj minuti'', rekao je Dodik.

Dodik je istaknuo da narod u RS osjeća ruski narod kao braću, da shvaća poziciju Rusije, raduje se njenim uspjesima i brine za njene probleme.

''Mi dobro razumijemo da borba Zapada protiv pravoslavlja nikada nije prestala. Ta borba bila je lajtmotiv svih pohoda, i imala u suštini jedinstven cilj – zavladati bogatim zalihama prirodnih resursa koje ima Rusija. Iz tog razloga u Rusiju su došli i Napoleon i Hitler, a današnji Zapad također želi da zavlada tim prostranstvima'', rekao je Dodik.

Prema Dodikovim riječima, Zapad je uz pomoć Gorbačova bacio Rusiju na koljena i namjeravao da je dobije, a nisu računali na to da će je Putin podići i objediniti.

Dodik je rekao da je Rusija bila primorana na specijalnu operaciju u Ukrajini jer godinama Zapad nije reagirao na uništavanje ruskog stanovništva u Donbasu i Lugansku.

Na pitanje kakve su perspektive o stupanju BiH u NATO, Dodik je odgovorio – nikakve, da RS to neće dozvoliti. Podsjetio je da ni Srbija nije za NATO, koji je dva puta bombardirao Srbe bacajući na njih bombe sa osiromašenim uranijom.

Kopirati
Drag cursor here to close