Status

Dodik s Čovićem želi "integrirati sva kršenja Daytona"

''Treba ukazati na to da je proteklih 25 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma vrijeme masovnog kršenja međunarodnog prava i naših nacionalnih prava'', rekao je Dodik.
Vijesti / Politika | 23. 08. 2020. u 15:34 Srna

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će pokušati zajedno sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem integrirati sva kršenja Dejtonskog sporazuma prema srpskom i hrvatskom narodu u BiH i to uputiti međunarodnoj javnosti.

''Treba ukazati na to da je proteklih 25 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma vrijeme masovnog kršenja međunarodnog prava i naših nacionalnih prava'', rekao je Dodik za "Alo".

Očuvanje

U tom kontekstu, kaže Dodik, treba reći "kako je moguće da na Kosovu pokušava bezočno da se razori teritorijalni integritet Srbije, a u BiH pokušava da se napravi unitarna država".

''Šiptarima se daje pravo da prave državu, a nama ne daju pravo ni da očuvamo naš status koji smo dobili Dejtonskim sporazumom. Naš je interes da Dejtonski sporazum očuvamo u njegovom izvornom obliku'', rekao je Dodik.

On je istaknuo da dvije trećine BiH smatra da visoki predstavnik treba da ode i da, samo zato što Bošnjaci smatraju da OHR treba da ostane, "oni skrnave stav potpisnika Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma".

''Koliko sam razumio i Hrvatska je nezadovoljna ponašanjem visokih predstavnika, barem su to iskazivali kroz određene stavove. Isto tako Srbija, Republika Srpska i polovina Federacije BiH oličene u Hrvatima smatraju da visoki predstavnik treba da ode'', rekao je Dodik.

On kaže da se međunarodno pravo krši i u BiH i na Kosovu.

''Rano priznanje nezavisnosti Kosova je isto ono koje je Amerika učinila kad je priznala BiH, nakon čega je počeo rat'', rekao je Dodik i dodao da je Amerika svojstvena po ignoriranju realne situacije.

On je istaknuo da taj koncept, koji je Amerika gurala krajem prošlog i početkom ovog vijeka, konačno mora da prestane.

Status

''Sada smo u prilici da im kažemo, pa čekajte vi se ponašate prema našem narodu na neadekvatan način, vi želite da slomite naš status. Mi računamo da bi to netko mogao u Americi da čuje i razumije'', rekao je Dodik.

Govoreći o predstojećim predsjedničkim izborima u SAD, Dodik je rekao da bi Srbi u Americi trebalo da podrže reizbor aktualnog predsjednika Donalda Trumpa, koji je promoter politike nemiješanja u unutarnje stvari drugih država.

On ističe da ta Trampova politika, koja nije mogla da se iskaže do kraja, treba da rukovodi Srbe i ovom prilikom na predsjedničkim izborima i treba da ga podrže.

''Ako se ne miješaju u unutarnje stvari drugih zemalja, onda mi ovdje možemo slobodno da odlučujemo o statusu i svom načinu života'', rekao je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close