Narodna skupština

Dodik: RS će usvojiti stav protiv NATO saveza

Vijesti / Politika | 29. 08. 2017. u 11:32 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je rekao da je vladajuća koalicija opredjeljena da na prvoj sljedećoj sjednici Narodne skupštine RS-a pokrene pitanje suspenzije ranije usvojene deklaracije koja podržava određeneni put RS, BiH, u euroaltanske integracije.

Bit će, kaže, usvojeni i određeni zaključci u vezi s tim pitanjem.

''Narodna skupština RS-a bi u zaključcima preuzela obavezu dalje demilitarizacije BiH, a što se tiče pitanja vojnog angažiranja da se utvrdi neutralni vojni status, kao što to danas ima Srbija. Oni, koji govore o tome kako treba pratiti Srbiju, treba da znaju da je danas situacija sasvim drugačija. U Srbiji postoji odluka o tome, a u RS samo naznake i treba usvojiti konačnu odluku koja će važiti za ovo vrijeme i koja će definitivno biti usgalašena sa stavom Srbije, a to je neutralni vojni status'', rekao je Dodik na press-konferenciji.

Kada je u pitanju knjižene određene vojne imovine, vladajuća koalicija u RS je stava da se radi o “neustavnim odlukama i da Ustvani sud BiH nije imao pravnog osnova da donese takve odluke, kojim imovina pripada BiH”.

''To je nasilje pravosudnih institucija, koje je usmjereno protiv RS, njenih prava i imovine i predložit ćemo usvajanje izmjena i zakona po hitnom postupku, kojima će zaštiti imovinu, na način da se predvidi da nema uknjižbe takve imovine po nlogu organa izvan RS, a bez suglasnosti Narodne skupštine RS-a'', rekao je Dodik.

Predstavnici parlamentrane većine su odbacili interpelacije opozicije o teškom stanju u ekonomiji, zdravstvu i drugim oblastima u RS- te je zaključeno da neće prihvatiti raspravu o tim pitanjima u entitetskom paralmentu, što traže opozcionari.

''Smatramo da nema nikakve potrebe o organiziranju rasprave u parlamentu o tim pitanjima i vladajuća koalicija neće glasovati za dnevni red sjednice o toj temi'', priopćio je lider SNSD-a.

Bit će pokrenut i postupak smjene glavnog revizora RS-a Duška Šnjegote, koga su optužili za političke zloupotrebe Glavne službe za reviziju javnog sektora te za tendenciozno ponašanje.

Kopirati
Drag cursor here to close