Salkić

Dodik radi za strance

Salkić je napomenuo kako Dodik i parlament RS za usvajanje sporne rezolucije nemaju kapacitet naroda, imajući u vidu da je na izbore izašlo oko 55 posto stanovnika
Vijesti / Politika | 18. 10. 2017. u 11:22 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Jasno je svima da ovo Dodik radi za 'tuđi šićar''', rekao je dopredsjednik RS-a Ramiz Salkić izjavivši za Fenu da predsjednik RS Milorad Dodik i parlament usvojenom Rezolucijom o proglašenju vojne neutralnosti RS duboko zadiru u nadležnosti BiH te očekuje da odgovaraju oni koji krše zakone i Ustav ove zemlje.

''Rezolucija je direktno zadiranje u vanjsku politiku BiH koja je u isključivoj nadležnosti Predsjedništva BiH, a suprotna je Zakonu o odbrani BiH, koji jasno definira razvoj Oružanih snaga i pravac kretanja BiH prema NATO savezu'', rekao je Salkić.

Podsjeća kako je svojevremeno Predsjedništvo BiH, u mandatu Nebojše Radmanovića, donijelo strateške dokumente koji upućuju BiH na tu vojnu alijansu.

''I ovo što sada čini parlament RS, odnosno Milorad Dodik je po nalogu nekih koji ne žive na ovim prostorima, a čiji su oni samo izvršitelji'', rekao je Salkić i dodao kako je neprihvatljivo da se ovom rezolucijom krše i odluke sudova o knjiženju vojne imovine.

Salkić je napomenuo kako Dodik i parlament RS za usvajanje sporne rezolucije nemaju kapacitet naroda, imajući u vidu da je na izbore izašlo oko 55 posto stanovnika, a koalicija koja sada čini vlast u tom bh. entitetu osvojila je manje od 25 posto od ukupnog broja izašlih birača.

''Oni nemaju kapacitet da uime naroda donose takve odluke'', naveo je entitetski potpredsjednik.

Ukazao je i da su Tužiteljstvo BiH i druge nadležne državne agencije ''propustili procesuirati Milorada Dodika za mnoga djela, između ostalog i za kršenje odluka Ustavnog suda BiH i provođenje neustavnog i nezakonitog referenduma o 'danu RS'''.

''Da je tada Dodik procesuiran za ta djela, za koja je trebao odgovarati, sigurno je da danas ne bismo bili u ovoj situaciji. Na potezu su oni koji trebaju pokazati da država i sustav funkcioniraju i da oni koji krše zakon i Ustav ove zemlje za to i odgovaraju'', zaključio je entitetski potpredsjednik za Fenu.

Naime, zastupnici vladajuće većine u Narodnoj skupštini RS usvojili su protekle noći, bez prisustva opozicije i Koalicije Domovina, Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS.

Rezolucijom se definira neutralnost tog bh. entiteta u odnosu na postojeće vojne saveze, ističe da njezin teritorij ne može biti otuđena na bilo koji način mimo Ustava i zakona, niti joj se može utvrditi i upisati drugo svojstvo.

U ovom dokumentu je precizirano da je RS opredijeljena da svaki budući status koordinira sa Srbijom, kao potpisnikom Daytonskog mirovnog sporazuma.

Pročitajte rezoluciju

Rezolucija o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske

 

1. Republika Srpska je trajno opredjeljena za poštovanje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine nastale međunarodnim ugovorom uz garancije velikih sila i potpise Srbije i Hrvatske. Dejtonski sporazum je dio međunarodnog prava i njegovi aneksi kao provedbeni sporazumi mogu se mijenjati samo uz sporazume strana – Republike Srpske i Federacije BiH.

 2. Po Ustavu Republika Srpska je jedinstven i nedjeljiv ustavnopravni entitet u sastavu Bosne i Hercegovine, samostalno obavlja svoje ustavotvorne, zakonodavne, izvršne i sudske funkcije koje nisu izričito Aneksom 4. – Ustavom BiH, dodijeljene institucijama Bosne i Hercegovine.

3. Teritorija Republike Srpske je jedinstvena, nedjeljiva i neotuđiva u skladu sa članom 3. Dejtonskog sporazuma i Aneksom 2. Dejtonskog sporazuma pod nazivom Sporazumom o graničnoj liniji između entiteta i odnosnim pitanjima. Teritorija Republike Srpske u procentu 49% i 51% teritorije Federacije su neotuđivo pravo u okviru međunarodno priznatih granica Bosne i Hercegovine. To potvrđuje i Arbitražna odluka kojom je uspostavljen Brčko-distrikt Bosne i Hercegovine kao suvlasništvo (kondominijum) oba entiteta, bez uspostavljanja teritorije Bosne i Hercegovine.

4. Teritorija Republike Srpske ne može biti otuđena na bilo koji način mimo Ustava i zakona, niti joj se može utvrditi i upisati drugo svojstvo. Svaki pokušaj uskraćivanja svih suverenih prava nad teritorijom Republike Srpske smatraće se kršenjem ustavnog poretka i međunarodnog prava i neće proizvoditi pravno dejstvo.

5. Republika Srpska je opredjeljena da svaki budući status koordiniše sa Republikom Srbijom kao potpisnicom Dejtonskog sporazuma. U skladu s tim Narodna skupština Republike Srpske donosi odluku o proglašavanju vojne neutralnosti Republike Srpske u odnosu na postojeće vojne saveze do eventualnog raspisivanja referenduma u Republici Srpskoj na kome bi se donijela konačna odluka o tom pitanju.

6. Narodna skupština utvrđuje obavezu svih organa i institucija Republike Srpske na provođenje ove Rezolucije, primjenjujući ustavne nadležnosti Republike. Svako suprotno postupanje biće sankcionisano u skladu sa zakonom.

7. Narodna skupština obavezuje na poštovanje ove Rezolucije i sve predstavnike iz Republike Srpske u zajedničkim institucijama Bosne i Hercegovine, jer su birani u Republici Srpskoj koja je po ustavu i zakonu izborna jedinica. Obaveza se odnosi i na predstavnike iz Republike Srpske u međunarodnim organizacijama i forumima.

8. Narodna skupština obavezuje Vladu i sve druge organe i institucije da obavještavaju Narodnu skupštinu o aktivnostima koje preduzimaju na sprečavanju pokušaja kršenja Dejtonskog sporazuma i Ustava Republike.

9. Prethodno doneseni akti Narodne skupštine Republike Srpske koji se odnose na punopravno članstvo u vojnim savezima, prestaju da važe.

Kopirati
Drag cursor here to close