Prepucavanja

Dodik predlaže reisu: Registrirajte Islamsku zajednicu kao političku stranku

Nema smisla kriti se iza vjerske organizacije, a ponašati se kao političar i, od skora, kao i vojskovođa. Nijedna crkva u BiH se ne miješa u politički život i to očekujemo i od Islamske vjerske zajednice, rekao je Dodik
Vijesti / Politika | 18. 03. 2023. u 11:32 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je Huseinu Kavazoviću da Islamsku vjersku zajednicu u BiH konačno registrira kao stranku i otvoreno kaže da mu je program politički islam, pa da onda budemo načisto s kim imamo posla. 

"Ponaša se kao političar, a od skoro i kao vojskovođa" 

"Nema smisla kriti se iza vjerske organizacije, a ponašati se kao političar i, od skora, kao i vojskovođa. Nijedna crkva u BiH se ne miješa u politički život i to očekujemo i od Islamske vjerske zajednice", rekao je Dodik za Srnu.

Na pitanje Srne da prokomentira priopćenje Islamske vjerske zajednice u BiH u kojem su naveli da "mir ne ugrožava Kavazović, nego Milorad Dodik", predsjednik Srpske je naglasio da umjesto izvinjenja, što je najmanje što bi bilo prikladno nakon izjava Huseina Kavazovića, Islamska vjerska zajednica u BiH nastavlja sve agresivnije da promoviranetoleranciju, ugrožavajući mir.

"Biti vjerski lider, a spominjati oružje je za osudu"

"To samo potvrđuju da su moje ocjene o djelovanju Huseina Kavazovića točne. Biti vjerski lider a uopće spominjati oružje u kontekstu sukoba za svaku je osudu i preispitivanje - istaknuo je Dodik.

On je naglasio da ohrabreni podrškom američkog ambasadora u BiH Michaela Murphya iz Islamske zajednice nastavljaju s neprimjerenom retorikom i pišu priopćenja koja se ne razlikuju od stranačkih. 

Podsjetimo, Islamska zajednica BiH jutros je priopćila kako Milorad Dodik ugrožava mir i stabilnost BiH te poziva na sukobe i rat, a ne Husein ef. Kavazović, poglavar IZ-a u BiH. 

 

Kopirati
Drag cursor here to close