Posebna sjednica

Dodik pozvao ruskog veleposlanika da govori u parlamentu RS

Veleposlanik Kalabuhov, kako je ovu odluku pokušao pojasniti Dodik, iskazao je interes sudjelovati na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS što u tom entitetu uvažavaju, a istodobno ne kane pozivati "one koji ne žele doći".
Vijesti / Politika | 03. 06. 2022. u 14:19 Bljesak.info/Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski veleposlanik u BiH Igor Kalabuhov dobit će narednog tjedna priliku govoriti na sjednici parlamenta Republike Srpske i tamo zastupati politiku Moskve, potvrdio je u petak član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik je ranije ovog tjedna zatražio posebnu sjednicu entitetskog parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o stanju u međunarodnim odnosima i poziciji RS. Takav zahtjev su mu članovi rukovodstva Narodne skupštine RS i odobrili, a sjednica je zakazana za 6. lipnja.

Po ustavu BiH entiteti nemaju nikakve ovlasti na planu vanjske politike za koju su zaduženi isključivo Predsjedništvo BiH i Ministarstvo vanjskih poslova, no vladajuća većina u RS tu je činjenicu odlučila ignorirati.

"Nužno je da damo našu procjenu i naše viđenje na koji način će se kretati svijet i kako ćemo se mi odnositi prema tome", kazao je u petak Dodik koji će tako pred zastupnicima u ponedjeljak imati priliku obrazlagati svoja dobro poznata stajališta, uključujući protivljenje uvođenju sankcija Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

Sada je potvrdio kako će u tome sudjelovati i ruski veleposlanik koji je ranije otvoreno prijetio BiH odmazdom Moskve pokuša li postati članicom NATO-a.

Veleposlanik Kalabuhov, kako je ovu odluku pokušao pojasniti Dodik, iskazao je interes sudjelovati na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS što u tom entitetu uvažavaju, a istodobno ne kane pozivati "one koji ne žele doći".

Iza te jezične formulacije zapravo stoji potvrda da su svi drugi veleposlanici akreditirani u BiH odlučno odbili doći na sjednicu u Banju Luku ukoliko će na njoj biti Kalabuhov koji je od trenutka agresije njegove zemlje na Ukrajinu suočen s potpunom diplomatskom izolacijom u BiH.

No, platformu za javne istupe ostavili su mu dostupnom mediji u RS, a sada i Dodik.

"Anketirali smo veleposlanike, a onda su rekli da neće doći ako tu bude ruski veleposlanik", rekao je Dodik, dodajući da stoga nisu ni pozvani.

Uz Dodika i ruskog veleposlanika na sjednici Narodne skupštine RS moći će uvodno govoriti i predsjednici svih parlamentarnih stranaka.

Kopirati
Drag cursor here to close