Državna imovina

Dodik pozvao da ih uhite: Da vidimo kako će zabraniti

Dodik je rekao kako RS Schmidtovu odluku neće objaviti u Službenom glasniku niti će je primjenjivati.
Vijesti / Politika | 28. 02. 2023. u 15:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Naš odgovor je da smo sada više nego ikada spremni da svako pitanje bačeno na sto odbijemo i ne želimo o tome da razgovaramo", rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u Beogradu na tribini "Srpska se brani i u Srbiji".

Dodik je naveo kako Srpska ima jasne političke stavove i da ne smije oklijevati da kaže jasno što misli o svakom izazovu koji se pred nju stavi te da Srpska mora odbiti neka pitanja i prije rasprave zbog iskustva da bude uvučena u spiralu u kojoj oni koji su to nametnuli hoće da idu do kraja.

Naveo je kako sada nije pametno praviti definitivno neka rješenja nego treba sačekati i vidjeti globalnu konstelaciju, promišljati i pokušati doći do nacionalnog i državnog konsenzusa.

Rekao je kako se Srpskoj pokušavaju, prije svega iz SAD, nametnuti neka pitanja, te da je prisutna i opća ekspanzija i njemačkih političara koji dolaze i pokušavaju nametnuti neka rješenja.

Predsjednik Srpske je naveo da u pojedinim medijima u Srbiji piše da je "visoki predstavnik nametnuo zakon", što je laž, jer u BiH ne postoji formalno-pravno imenovani visoki predstavnik niti on može da nešto nameće kao što je Zakon o imovini Srpske.

"Ali ako ovdje u Srbiji nemamo razumijevanja... Razumijem neke medije koji to rade koji su ekspoziture drugih grupacija, kao `N1`, ali zaboli čovjeka da to piše i na onim medijima na kojim ne očekuješ. Koliko puta da objašnjavamo da to nije visoki predstavnik i da je i interes Srbije da to tako interpretira", rekao je Dodik.

Ponovio je kako RS Schmidtovu odluku neće objaviti u Službenom glasniku niti će je primjenjivati.

"Već sutra ćemo u Banja Luci održati operativni sastanak da nastavimo još intenzivnije da sprovodimo naš zakon, da vidimo kako će zabraniti", rekao je Dodik.

Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti danas je stupio na snagu, rečeno je Srni u republičkoj Upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

Iz Uprave su naglasili da ''nastavljaju obavljati poslove i zadatke u okviru svojih nadležnosti u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srpske koji su na pravnoj snazi''.

Podsjetio je i na nametanje izmjena Krivičnog zakona, te istaknuo da ne mogu suditi kolektivnim organima kao što su skupština ili vlada.

"Kako da strpaju svu vladu u zatvor ili skupštinu. Evo ja im nudim da to pokušaju uraditi, da pohapse sve naše zastupnike, predsjednika, Vladu", rekao je Dodik.

Čestitke Vučiću

Dodik je u Beogradu rekao kako je predsjednik Srbije Aleksanadr Vučić ispunio obećanje da neće prihvatiti neovisnost Kosova, te da sve što dolazi od Bruxellesa nije prihvatljivo za Srbiju i srpski narod u cjelini.

"Mogli smo vidjeti da u Bruxellesu ništa nije potpisano i da se razgovaralo kao što se razgovara. Ono što je predsjednik Vučić rekao u parlamentu da neće prihvatiti neovisnost i neće dozvoliti status u UN - to se ostvaruje i to svatko vidi", rekao je Dodik novinarima.

Dodao je kako je na Vučića ''bio ozbiljan pritisak prethodnih dana, te da se i sam nalazio u sličnim situacijama''.

"Nalazio sam se i nalazim u sličnim situacijama u kojima oni insceniraju priču o nekom 'danu D' da sve mora baš tada da se desi, zovu vas telefonom, dolaze na sastanke, guraju vas u tu neku vrstu priče, ali mogli smo da vidimo da ništa nije potpisano", istakao je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close