SIP-u Vlada RS dostavlja novac

Dodik: Pod upitnikom imenovanje Cikotića

Službeno nije obaviješten da je Selmo Cikotić, kandidat SDA za ministra sigurnosti, ali, kako kaže, ima dosta problema u vezi s tim, zbog Cikotićevih objava u kojima je na neprihvatljiv način govorio o srpskom narodu.
Vijesti / Politika | 12. 06. 2020. u 16:46 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je danas da ta stranka neće podržati izbor novog ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine, dok se ne riješe imenovanja kandidata za neke od agencija na državnom nivou za koje su provedene sve predviđene procedure.

Službeno nije obaviješten da je Selmo Cikotić, kandidat SDA za ministra sigurnosti, ali, kako kaže, ima dosta problema u vezi s tim, zbog Cikotićevih objava u kojima je na neprihvatljiv način govorio o srpskom narodu.

Izvršni odbor SNSD-a je zauzeo spomenuti stav, kako je rekao, jer su Bošnjaci ranije "uzimali sebi za pravo da odlučuju o kandidatu za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH".

Vjeruje da će situacija u BiH biti još kompliciranija, jer stanje u Federaciji BiH i odnosi između predstavnika Bošnjaka i Hrvata, kako kaže, generaliziraju pitanja i na državnom nivou.

Dodik je naveo da je SNSD-e predložio Vladi da danas ili u ponedjeljak Središnjem izbornom povjerenstvu BiH doznači sredstva neophodna za provođenje lokalnih izbora u RS, ako u Vijeću ministara BiH ne postoji suglasnost federalnih partnera po tom pitanju.

U SNSD-u i dalje inzistiraju da se lokalni izbori održe u mjesecu kojim je za to zakonski predviđen - listopad.

Kada su u pitanja kaznene prijave u vezi s, kako tvrdi PDP-e, „aferom respiratori u RS”, kazao je da mnoge kaznene prijave, koje svako ima pravo podnijeti, i ranije nisu dale nikakvog efekta, osim dnevno-političkog.

Izvršni odbor SNSD-a je pozvao nadležne institucije da izvrše hitnu analizu stanja te predlože dodatne mjere Vladi i Kriznom stožeru, kako bi se spriječila eventualna ekspanzija koronavirusa, koji je i dalje prisutan i neophodno je provoditi predviđene mjera na njegovom suzbijanju.

Dodik je dodao i da ne zna ko je kandidat DNS-a za ministra uprave, a ta koalicija s tom strankom ostaje, bez obzira na probleme u Prijedoru.

Kopirati
Drag cursor here to close