Čupanje

Dodik pada na Danu Republike?

Članica Predsjedništva SDS Aleksandra Pandurević rekla je kako je RS dobro prošla jer Dodik nije predložio 12. ožujka, svoj rođendan, za Dan RS.
Vijesti / Politika | 18. 06. 2024. u 11:31 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Milorad Dodik bi nakon pokušaja ukidanja 9. siječnja, Dana Republike Srpske, mogao proći kao Milo Đukanović nakon pokušaja oduzimanja imovine Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, objavili su u priopćenju za javnost iz Gradske organizacije SDS Banja Luka.

Navode da ''nije prvi put da neki diktator, koji je izgubio svaki osjećaj za realnim svijetom, povuče sulud potez kojim na kraju sam sebe uništi''.

Posipanje pepelom

''Kada je shvatio kako je u Republici Srpskoj dočekan prijedlog o ukidanju 9. siječnja kao Dana Republike Srpske Dodik se sada posipa pepelom. On bez trunke srama pokušava uvjeriti cijeli narod da ne vjeruje svojim ušima, nego onom što im on kaže. Pokušava uvjeriti ljude da ne znaju čitati i pored toga što je ostao pisani trag iza njegovog nečasnog plana ukidanja 9. siječnja'', navodi se  u priopćenju banjalučkog ogranka SDS-a.

Ranije je dopredsjednik ove stranke, Želimir Nešković, rekao kako ''SDS namjerava prikupiti što veći broj i 50.000 potpisa za očuvanje 9. siječnja, Dana RS''.

''A onda ćemo odlučiti kome ćemo uručiti te potpise, vjerojatno ćemo te potpise uručiti SNSD-u'', rekao je.

Članica Predsjedništva SDS Aleksandra Pandurević rekla je kako je RS dobro prošla jer Dodik nije predložio 12. ožujka, svoj rođendan, za Dan RS.

''Odustajanje od 9. siječnja je povlačenje pred strancima, možda u znak zahvalnosti što su udarili na SDS'', rekla je.

Neozbiljan za Vasića

Nekadašnji glavni tajnik SNSD-a, Rajko Vasić, kritizirao je ovakve najave.

''Dodik je neozbiljan sa 9. januarom. Kome udovoljava. Nema pravo na to'', objavio je Vasić.

Priča oko odustajanja proslave Dana RS-a, koji je Ustavni sud BiH dva puta proglasio neustavnim, a međunarodni dužnosnici više puta upozoravali na nezakonitu proslavu, aktualizirana je nakon svesrpskog sabora održanog u Beogradu gdje se, među 49 točaka, našla i ona o ovome prazniku.

''Svesrpski sabor pozdravlja odluku Republike Srbije i Republike Srpske da ujedinjeno obilježavaju 15. septembar kao Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u znak sjećanja na proboj Solunskog fronta u Prvom svjetskom ratu, kao i da je Sretenje, 15. veljače, Dan državnosti Republike Srbije i Dan državnosti Republike Srpske koji treba ujedinjeno i zajednički proslavljati. Svesrpski sabor očekuje da Republika Srpska nastavi obilježavati 9. siječnja kao Dan nastanka Republike Srpske i krsnu slavu'', navedeno je u tekstu deklaracije potpisanom u Beogradu.

Dodik je tvrdnje da ovime odustaje od ovog praznika i proslavu prebacuje na datum vezan za Srbiju, rekao kako bi netko tko bi želio ukinuti 9. siječnja, ''mora da ode u skupštinu i da se ukine zakon o Danu Republike, zakon o praznicima gdje piše da je 9. siječnja, Dan Republike''.

Paket-praznik

''U članu 9 piše da će nastaviti obilježavati kao dan nastanka RS, a 15. veljače Dan državnosti Srbije će se slaviti u RS, kao dan državnosti u RS'', rekao je Dodik.

No, iz Sankt Peterbuga u Rusiji, gdje je prisustvovao Međunarodnom ekonomskom forumu i na kojem se sastao s Vladimirom Putinom, Dodik nije toliko branio Dan RS-a.

''Nastavit ćemo da obilježavamo 9. siječnja, kao dan nastanka RS, u paketu manifestacija koje ćemo osmisliti u budućem vremenu'', poručio je iz Rusije dan uoči okupljanja u Beogradu što je s više strana protumačeno kao popuštanje pred pritiscima.

''Smatramo da je dugoročno za srpski narod i njegovu egzistenciju i povezanost veoma važno da RS prihvati, mi smo to prihvatili, da 14. veljače, 15 veljače, bude Dan RS, jednako kao što je i Dan Srbije. Mi ćemo integralno obilježavati taj dan'', naveo je tada Dodik.

Sretenje je Dan državnosti Srbije, koji se proslavlja 15. i 16. veljače. Ustanovljen u znak sjećanja na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine dignut Prvi srpski ustanak protiv Osmanlijskog carstva, a proslavlja se kao i Dan ustavnosti Srbije, jer je na Sretenje 1835. godine u Kragujevcu potvrđen prvi Ustav tadašnje Kneževine Srbije.

Referendum

Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje RS, Željko Budimir, rekao je kako se radi o datumima, koji su presudni za srpsku povijest.

"To su dva reperna datuma, koji određuju našu državnost. Mi nikad nismo zajednički slavili državnost zajedno sa Srbijom, kao što uvodimo Sretenje ovom Deklaracijom, a 9. siječnja je naš konstitutivni dan, dan kada nastaje Republika Srpska i govori se u Deklaraciji da nastavljamo slaviti kao Dan republike, dan nastanka Republike i Krsnu slavu, kao i do sada", kaže Budimir.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je kako ni Dodik niti srbijanski predsjednik, Aleksandar Vučić, nisu predlagali ili tražili zamjenu za 9. siječnja.

''Uvođenje Dana državnosti koji svi Srbi slave nikako ne ugrožava Dan Republike'', rekao je Stevandić navodeći kako taj datum ne može ukinuti nitko ''zato što je 9. siječnja donesen na referendumu''.

''I samo se može na referendumu ukinuti, a ja ne vjerujem da ima itko živ da bi stavio na referendumsko pitanje da se ukine 9. siječnja'', rekao je Stevandić.

Odluke ustavnog suda

Dan Republike Srpske je praznik koji se obilježava 9. siječnja kao dan kada je skupština srpskoga naroda u Bosni i Hercegovini 9. siječnja 1992. godine donijela ''Deklaraciju o proglašenju Republike Srpskog naroda Bosne i Hercegovine''.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine dva puta je datum proglasio neustavnim. Prvoga puta, 26. studenoga 2015., sud je utvrdio da je 9. siječanj neustavan kao Dan Republike Srpske ocijenivši neustavnim dio Zakona o praznicima Republike Srpske te zatraživši od Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) da izmijeni sporne odredbe.

Komisije za provođenje referenduma 25. rujna naredne godine provela je referendum o 9. siječnju usprkos zabrani Ustavnog suda, koji je kasnije poništio njegove rezultate. Potom je NSRS iz Zakona o praznicima izbacila Zakon o Danu Republike Srpske i usvojila ga kao zaseban sekularni praznik.

Nakon što su predstavnici Bošnjaka i Hrvata u Vijeću naroda Republike Srpske podnijeli zahtjev o ocjeni ustavnosti, Ustavni sud Bosne i Hercegovine po drugi put je 9. siječnja proglasio neustavnim, ovoga puta poništivši dio člana Zakona o Danu Republike Srpske koji glasi ''na osnovu potvrđene volje građana Republike Srpske, 9. siječnja se utvrđuje kao Dan Republike Srpske''.

Kopirati
Drag cursor here to close