Daytonska BiH

Dodik otkrio stvari u koje 'neće dirati'

Dodik je rekao da će poštovanje Daytona ostati prioritet, dodajući da postoje stvari na nivou države, koje ipak neće dirati.
Vijesti / Politika | 13. 12. 2021. u 22:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je u ponedjeljak da će entitet Republika Srpska donijeti odluku da suce i tužitelje bira Narodna skupština RS, odnosno da će uspostaviti svoj Visoki i tužiteljski savjet.

On je rekao da će poštovanje Daytona ostati prioritet, dodajući da postoje stvari na nivou države, koje ipak neće dirati.

"Sada bi bilo iluzorno ući u sferu putovnica, ali smo i to evidentirali kao problematično. Imovinu ćemo riješiti brzo. Kao i Visoki sudski i tužiteljski savjet BiH. Takav savjet bit će uskoro uspostavljen u RS. Postojeći savjet BiH bit će proglašen kao nevažeći za sudstvo u RS-u", kazao je Dodik za Radio RS.

On je kazao da "ne želi nikakvu BiH, sem daytonske", prenosi Beta. 

"Sve vrijeme blefiraju i pokušavaju nešto da 'smuljaju' u vezi s imovinom. Kada su izgubili živce, upregli su Ustavni sud BiH da odluči da šume i poljoprivredno zemljište nisu vlasništvo RS. A svi su svjesni da je to imovina entiteta", izjavio je Dodik.

Prema njegovim riječima, RS će donijeti zakone koji će potvrditi da je ona "vlasnik imovine na svom teritoriju".

"Mogu najavljivati apelacije Ustavnom sudu, ali idemo ka tome da jednog dana reguliramo to pitanje i riješimo da odluke tog suda neće biti prihvaćene u RS. Što drugo da radimo kada znamo da neće prestati da nas kinje sudom koji je obična prevara i koji više ne želimo u ovom formatu", kazao je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close