Nema tog proroka na svijetu

Dodik otkrio glavni cilj

''Ovo je zemlja apsurda, ne bih se usudio ništa prognozirati za BiH. Jedino što bih želio samo, i to ću činiti u svemu što radim, a to je da se održi mir i stabilnost'', rekao je Dodik.
Vijesti / Politika | 26. 01. 2019. u 10:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nema tog proroka na svijetu koji bi mogao prognozirati što će biti s BiH u budućnosti'', rekao je čelnik SNSD-a i predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik dovaši kako on osobno čini i činit će sve da se održi mir i stabilnost.

Dodik je za Radio-televiziju Srbije istaknuo kak je podijeljenost u BiH veća.

Zemlja apsurda


''Ovo je zemlja apsurda, ne bih se usudio ništa prognozirati za BiH. Jedino što bih želio samo, i to ću činiti u svemu što radim, a to je da se održi mir i stabilnost'', rekao je Dodik povodom inicijative lidera SDA Bakira Izetbegovića o promjeni naziva Republike Srpske.

Sarajevo nije prijateljsko prema Srbiji po pitanju Kosova. Oni bi najradije donijeli odluku da se Kosovo prizna, a kada kažete da bi Republika Srpska po tom njihovom osnovu tražila da se to isto učini s njom, oni bi bili spremni da, navodno, ratuju, ali nemaju čime

Istaknuo je da, s druge strane, Republiku Srpsku vidi u budućnosti kao jaču, bolju, zadovoljniju i okupljeniju i poručio da sastanak svih lidera i vlasti i opozicije povodom inicijative SDA svjedoči da bilo kakvi napadi na Republiku Srpsku ne mogu proći.

''Republika Srpska ostaje privržena suradnji sa Srbijom i na pozicijama podrške stavovima Srbije što se tiče Kosova, odnosno sporazuma s Prištinom i Srpska od tih stavova neće odustati'', poručio je Dodik.

Spremni da ratuju

Govoreći o sljedećim potezima, Dodik je naveo da će se ovih dana sresti s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a o ovdašnjoj situaciji i svojim stavovima upoznat će u utorak i srijedu, 29. i 30. siječnja i visoke dužnosnike EU Federicu Mogherini i Jean-Claudea Junckera.

Ocijenio je kako Srbija ima uravnoteženu i korektnu poziciju što se tiče čitave BiH, a i Republike Srpske i da je neopravdano sotanizuju u Sarajevu.

''Svjedok sam toga kako se svakog dana i trenutka pokušava neka pakost putem diplomatskih kontakata nametnuti ili namjestiti Srbiji. Sarajevo nije prijateljsko prema Srbiji po pitanju Kosova. Oni bi najradije donijeli odluku da se Kosovo prizna, a kada kažete da bi Republika Srpska po tom njihovom osnovu tražila da se to isto učini s njom, oni bi bili spremni da, navodno, ratuju, ali nemaju čime'', rekao je Dodik.

Nervozna SDA

Ocijenio je kako su Izetbegović i SDA, nervozni zvog gubitka pozicija na lokalnoj razini, povukli nestrpljiv potez koji je otkrio njihov glavni cilj - da se ukine Republika Srpska.

Dodik je ukazao da su Bakir Izetbegović i njegova politička stranka proteklih desetljeća dobijali sve što su htjeli od međunarodne zajednice i ''servilnih političara iz Republike Srpske''.

''Svakako naviknuti na tako nešto, nervozni zvog gubitka pozicija na lokalnoj razini na izborima, a i sve lošije pozicije kod međunarodnog faktora, oni su povukli nestrpljiv potez ukazujući na svoj glavni cilj, a to je ukidanje Republike Srpske i da se ponize Srbi na ovim prostorima'', rekao je Dodik.

Govoreći o tome što bi bilo kada bi inicijativa došla pred Ustavni sud BiH, Dodik podsjeća da član jedan, stav tri Ustava BiH kaže da BiH čine dva entiteta, Federacija BiH i Republika Srpska.

''To je naše ime i prezime i u tom pogledu za svaki ustavni sud, za svakog pravnika je veoma jasno da ne može Ustavni sud da odlučuje o tome'', istaknuo je Dodik.

Povelje UN-a

Objasnio da je ideja ili namjera Izetbegovića i SDA da se putem završetka procesa osporavanja imena stvori mogućnost da se izađe na međunarodnu scenu i tamo pokuša kod Međunarodnog suda pravde, kako su činili individualnim tužbama u slučaju Sejdić-Finci tvrdeći kako su ugrožena ljudska prava, dovesti do osporavanja imena Republike Srpske.

Očigledno da sam ga dovoljno iziritirao svojim dolaskom u Sarajevo, jer je atmosfera koju su pravili u diplomatskim i drugim aktivnostima glumeći žrtvu i pokušavajući da iz toga izvuku određene benefite odavno prošla.

Dodik kaže da se ''oni pozivaju na razne konvencije međunarodnog prava''.

''Kada se mi pozivamo na Povelju UN koja govori o pravu naroda na samoopredjeljenje, što nesumljivo Srbi imaju kao narod, onda se ovdje digne opća gužva, svi reagiraju iz međunarodne zajednice'', rekao je Dodik.

Podsjetio da je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko rekao da je to neodgovorna inicijativa Bošnjaka, odnosno SDA, ali nije rekao da je to antidaytosnka aktivnost.

Iziritirao Izetbegovića

''Što god mi progovorimo u Republici Srpskoj, on ne oklijeva da nas okarakterizira kao one koji ruše Dayton, što naravno nije istina'', rekao je Dodik.

Ocijenio je kako je glupost Izetbegovićeva izjava da je spreman odustati od inicijative ako SNSD odustane od ''zapaljivih postupaka u narednih šest mjeseci''.

''To je glupost, zamislite da jedna politička stranka traži od druge da promijeni svoje ponašanje. Mi smo dobili legitimeitet na izborima. SNSD je dobio srpskog člana Predsjedništva i predsjednika Republike. SNSD je dao predsjednika vlade Republike Srpske i daće predsjedavajućeg Vijeća ministara'', rekao je Dodik.

Naglasio je kako je SNSD nezaobilazna politička stranka koja može postavljati uvjete u BiH.

''Ovdje ništa ne funkcionira na bazi postavljanja uvjeta. Očigledno da sam ga dovoljno iziritirao svojim dolaskom u Sarajevo, jer je atmosfera koju su pravili u diplomatskim i drugim aktivnostima glumeći žrtvu i pokušavajući da iz toga izvuku određene benefite odavno prošla. Dakle, ja nemam namjeru da se tamo slikam niti mi je stalo do te plaće koju tamo zarađujem. Tamo sam u ime Republike Srpske i srpskog naroda i tamo ću se ponašati isključivo na taj način'', poručio je Dodik te izrazio nadu da će i međunarodni faktor pustiti političke procese u BiH.

Glavni cilj

Povodom poziva SDA međunarodnoj zajednici da ''prestane da se povlači pred Dodikovim nasrtajima na BiH'', istaknuo je kako se on vodi isključivo voljom naroda koji ga je birao.

''Oni često pozivaju međunarodnu zajednicu da me sankcionira. Vodim se isključivo voljom naroda koji me je birao i bavim se politikom da ne razočaram one koji su me birali'', istaknuo je Dodik.

Poručio je kako mu je glavni cilj, kada završi političku karijeru i bude šetao glavnom ulicom u Banja Luci, da se ljudi za njim ne okreću i ne psuju ga, nego da ga pozdravljaju s poštovanjem.

Kopirati
Drag cursor here to close