"Pionir ozbiljne devastacije"

Dodik 'opleo' po Petritschu: Žao mi je što njegova sjećanja na RS nisu traumatičnija

Dodik 'opleo' po Petritschu: Žao mi je što njegova sjećanja na RS nisu traumatičnija
Vijesti / Politika | 04. 03. 2023. u 17:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik izjavio je Srni da je nekadašnji visoki predstavnik u BiH Wolfgang Petritsch kršio međunarodne sporazume, što je krivično djelo i da prijestupnik poput njega ne bi trebalo da drži lekciju bilo kome.

Povodom Petritscheve izjave da su svi za to da Zajednica srpskih općina na Kosovu bude udruženje koje nema ni izvršnu, ni zakonodavnu vlast i koja nije vrsta Republike Srpske s kojom imaju "loše iskustvo", Dodik je rekao da Srpska ima užasno iskustvo s Petritschem, koji je kako onda tako i sada u funkciji poništavanja srpskih nacionalnih interesa.

"Žao mi je što njegova sjećanja na Republiku Srpsku nisu traumatičnija od ovih koje opisuje, jer takav međunarodni nasilnik nije bolje ni zaslužio. Sugeriranje kojem stožeru bi trebalo da se spominje Srbija i regija Balkana je refleks kolonijalnog upravnika koji ovu regiju i pristup prema njoj vidi ono što je radio u BiH kao visoki predstavnik", rekao je Dodik.

Dodik je istaknuo da je Petritsch pionir ozbiljne devastacije Daytonskog mirovnog sporazuma, kršenja Ustava BiH i ozbiljnog pravnog nasilja zbog koga će jednom odgovarati.

"Kršenje međunarodnih sporazuma je krivično djelo i prijestupnici poput Petritscha ne bi trebalo da drže lekcije bilo kome. Što se tiče Zajednice srpskih općina to nije udruženje građana kako Petritsch sugerira. Prema Bruxelleskom sporazumu, Zajednica srpskih općina po funkcionalnosti mora da odražava interese srpskog naroda na Kosovu i Metohiji", rekao je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close