Prepreka na putu?

Dodik o Zakonu o sudovima: Svi usvojeni zakoni ne bi mogli zaživjeti bez odobrenja RS

''Predstavnici Bošnjaka su godinama radije razgovarali s predstavnicima međunarodne zajednice, očekujući da će oni donositi rješenja i raditi njihov posao, umjesto da razgovaraju s nama", navodi predsjednik SNSD-a.
Vijesti / Politika | 11. 03. 2024. u 15:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svi politički predstavnici u Bosni i Hercegovini preuzeli su obvezu da zajedno ispune ono što se traži od nas na putu ka Europskoj uniji, tvrdi predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

"To uključuje donošenje odluka koje su usuglašene i potvrđene od svih sudionika na način na koji smo pristali i kroz tijela koja su formirana za to.

Svako odstupanje od toga je pokušaj rušenja dogovorenih rješenja. BiH je od postanka zarobljena i potpuno nefunkcionalna. Predstavnici Bošnjaka su godinama radije razgovarali s predstavnicima međunarodne zajednice, očekujući da će oni donositi rješenja i raditi njihov posao, umjesto da razgovaraju s nama", navodi predsjednik SNSD-a.

Nedopustivo strano uplitanje

Dodaje da je "RS čvrsto opredijeljena za stvaranje ambijenta u kome je nedopustivo strano uplitanje, a dogovor osnova svega".

"To pokazuju i svi usvojeni zakoni, koji ne bi mogli zaživjeti bez odobrenja RS. Za nas je najvažnije da je RS u svojim okvirima zadržala potpunu samostalnost.

Dogovorena rješenja su pokvarila planove arogantnim i lažljivim tipovima poput Schmidta i Murphyja i pokazala da se dogovor može postići", dodaje Dodik i potom prelazi na jedan od najvažnijih zakona na EU putu koji bi trebao biti usvojen.

Europska priča

"Zakon o sudu nije usuglašen i bit će usvojen tek kada se u njemu nađu rješenja s kojima je suglasna srpska strana.

Netko pokušava da iskoristi europsku priču i da na mala vrata uvede neke nove nadležnosti apelacijskog suda. To se neće dogoditi. Na razini BiH će se poštovati zakon i Sud BiH će primjenjivati samo one zakone koje je usvojila Parlamentarna skupština BiH u skladu s Ustavom BiH.

Došlo je vrijeme da postanemo dio EU i to će biti potvrda samostalnosti i suverenosti BiH sa svim europskim tekovinama koje znače da nijedan pojedinac, lažan ili pravi, bilo čiji predstavnik, ne može biti iznad parlamenta i donositi odluke umjesto izabranih predstavnika naroda u BiH", naveo je Dodik.

Borenović: Svaki presedan preglasavanja opasan za našu budućnost

Podsjetimo, predsjednik PDP-a Branislav Borenović kritizirao je Milorada Dodika rekavši kako kad se zapetlja u svoje laži i prevare, Dodik odgovornost pokušava da prebaci na opoziciju, sa tvrdnjama da je ''naše djelovanje rezultat lične mržnje prema njemu, a on tobože sve savršeno radi'' Naveo je da su to pokušaji najprizemnijih manipulacija.

''Budući da njegovo djelovanje šteti Republici Srpskoj, a takve poteze ćemo uvijek krizirati'', rekao je Borenović, komentirajući izjavu predsjednika SNSD-a Dodika "da su kritike opozicije zbog prijenosa nadležnosti na razinu BiH u okviru Zakona o sprečavanju sukoba interesa plod mržnje prema njemu".
 
''Mogu mu pisati živopisne i pretenciozne statuse po društvenim mrežama koji obiluju uvredama, a njegovu ličnost stavljaju u centralnu ulogu, ali ni on, ni njegovi 'pisci' tako ne mogu prikriti činjenicu da je SNSD napravio presedan, da je glasao za oduzimanje mehanizma entitetskog glasanja i otvorio mogućnost preglasavanja RS u Komisiji za sprječavanje sukoba interesa. I što je najgore, to je po prvi put da je tako nešto uneseno u zakon, a do sada su te mogućnosti postojale samo u pojedinim podzakonskim aktima nekih institucija. A svako ko iole nešto zna o ovoj zemlji, zna koliko je svaki presedan preglasavanja opasan za našu budućnost'', rekao je Borenović, javlja Fena.

Milorad Dodik je i ovo komentirao na svom nalogu na društvenoj mreži X.

''Ne znam što bi me više pogodilo, da me za ugrožavanje srpskih nacionalnih interesa optuži Bakir Izetbegović ili Branislav Borenović'', napisao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, a nakon što je lider PDP-a poručio kako su Dodik i SNSD napravili presedan usvojivši Zakon o sprječavanju sukoba interesa, kojim se, kako je rekao, oduzima mehanizam entitetskog glasanja i ostavlja mogućnost preglasavanja Republike Srpske.

"Svašta sam doživio u svojoj političkoj karijeri, ali da me za preglasavanje Srba optužuje onaj koji je s Izetbegovićem i Komšićem direktno preglasavao Srbe kako bi u SIP nelegalno postavio predsjednika Statutarne komisije PDP-a, nisam mogao ni zamisliti", napisao je Dodik na svom "X" nalogu.

On se zapitao "je li moguće da Borenović "baš sada ne čuje svoje partnere Izetbegovića i Komšića, koji jasno kažu da je usvajanjem ovakvog zakona trijumfirala samo Republika Srpska?"

"Da je ovo točno, najbolje govori činjenica da se ovaj zakon ne primjenjuje nad Republikom Srpskom. Ovaj zakon je isključivo moralne prirode i vezan je za ponašanje i duple funkcije, a ne nacionalne prirode, pa im neće proći da to izjednače", poručio je Dodik.
Kopirati
Drag cursor here to close