Rastaju se prijatelji

Dodik o Inzkovom odlasku: Ovo je blef

Prema Dodikovim riječima, to blefiranje ide dalje i ono što prvo urade, vjerojatno međunarodna zajednica da razbiju lokalni politički ambijent i opoziciju stave na svoju stranu.
Vijesti / Politika | 27. 05. 2021. u 15:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je kako je ostavka visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka ''blef međunarodne zajednice učinjen da bi došao netko drugi''.

"On je podnio ostavku u namjeri da se provuče Christian Schmidt i naravno to je učinio jer ga u Sarajevu već smatraju ludom", rekao je Dodik na tribini u Beogradu pod nazivom "Izvorni Dayton ili mirni razlaz u BiH" uključivši se u raspravu.

Pročitajte još

Dodik je, kako prenosi Srna, pojasnio da u međunarodnom pravu ne postoji priča o zamjeniku visokog predstavnika, već je to vještački napravljeno imajući u vidu atmosferu onoga šta je bilo u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

"Već jučer (srijeda, op.ur.) sam imao naznaku pa sam reagirao da ćemo prihvatiti samo onoga tko bude imenovan u skladu a Aneksom 10, a to se podrazumijeva da se usuglase strane potpisnice tog aneksa, to su Republika Srpska, Srbija, Federacija BiH, Alijina BiH koje više nema i Hrvatska", istakao je Dodik.

Naglasio je kako je samo Carl Bildt imenovan na takav način, a svi drugi nemaju međunarodni legitimitet, već su imenovani tako što je Vijeće za provedbu mira to nešto usuglasilo i predalo Vijeću sigurnosti.

"Čak ni Christiana Schwarz-Schillinga nije potvrdilo Vijećwe sigurnosti a kaže se da usuglašen prijedlog utvrđuje Vijeće sigurnosti", rekao je Dodik i dodao da će se vidjeti šta će biti na Vijeću sigurnosti i da Srpska ima neka uvjeravanja.

Prema njegovim riječima, to blefiranje ide dalje i ono što prvo urade, vjerojatno međunarodna zajednica da razbiju lokalni politički ambijent i opoziciju stave na svoju stranu.

"I opet će biti Dodik izmišlja zbog svog interesa, što nije točno. Mi u kontinuitetu pokušavamo vratiti Republiku Srpsku na mjesto koje joj i pripada po Daytonu, a to je da je strana", rekao je Dodik.

Rekao je kako je Republika Srpska strana, ali da "oni hoće da naprave atmosferu u parlamentu BiH i promijene Ustav".

"Ustav se samo potvrđuje u parlamentu nakon što ga strane definiraju. To je suština", rekao je Dodik.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close