NATO, PISA, veleposlanici...

Dodik: Nismo raspravljali o pitanjima o kojima nema suglasnosti

Jedna od stvari kojima je Predsjedništvo odlučilo danas ne raspravljati tiče se PISA istraživanja, a Dodik kaže da je to učinjeno jer se traži način da Republika Srpska bude vidljiva u tom istraživanju.
Vijesti / Politika | 03. 02. 2020. u 18:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine razmatralo je nekoliko tehničkih pitanja poput usvajanja sporazuma, kreditnih aranžmana za nekoliko općina te se nekoliko točaka dnevnog reda odnosilo na imenovanja veleposlanika.

Kako je novinarima nakon današnje sjednice u Sarajevu potvrdio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik neke od točaka dnevnog reda nisu razmatrane jer oko njih ne postoji suglasnost.

''...tako žele podvaliti''

Jedna od stvari kojima je Predsjedništvo odlučilo danas ne raspravljati tiče se PISA istraživanja, a Dodik kaže da je to učinjeno jer se traži način da Republika Srpska bude vidljiva u tom istraživanju na kojem je BiH posljednji put pokazala nezavidne rezultate.

Zatražio je da se iskažu podaci za samu Republiku Srpsku koja, kaže, ima zaseban obrazovni sustav, iako nema ništa protiv da se rezultati i kumulativno iskažu na razini BiH.

Uporedio je to s izradom energetske i transportne strategije BiH koje su, ističe, napravljene zasebno po entitetima u okviru nadležnosti, a potom je izrađena strategija na razini BiH.

Stoga Dodik ne vidi ništa sporno da se slično uradi i za PISA istraživanje jer je obrazovanje u isključivoj nadležnosti entiteta, odnosno županija u Federaciji BiH, ponovio je.

Još jedan stvar oko koje se članovi državnog predsjedništva nisu složili je i dolazak predsjednika Crne Gore Mile Đukanovića u službenu posjetu BiH jer se tome Dodik usprotivio, a kao obrazloženje naveo je trenutna događanja u toj zemlji u vezi s usvojenim Zakonom o slobodi vjeroispovijesti.

Član Predsjedništva BiH i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik potvrdio je da je pitanje pozicije BiH na putu ka Sjevernoatlantskom savezu (NATO) otvoreno i tijekom današnjih razgovora veleposlanika s članovima Predsjedništva.

Podsjetio je na uvjete za aktivaciju Akcijskog plana za članstvo (MAP) iz Talina kada se od BiH zatražilo da neperspektivnu vojnu imovinu da u nadležnost Ministarstvu obrane BiH, a to pitanje bez odgovora je već godinama.

''Ne mogu da osiguram od ostalih članova Predsjedništva da se povučemo iz MAP-a, ali MAP nema ono što je osnovno za njegovo aktiviranje, a to je Godišnji nacionalni plan (ANP) jer Program reformi to nije iako ima onih koji to tako žele podvaliti'' - kazao je Dodik.

Tvrdi da su neki dužnosnici NATO-a kazali da taj dokument ne može poslužiti za integraciju, nego samo može služiti kao dokument za partnerstvo i suradnju.

Hrvati, Džaferović i Mostar

Osvrnuo se na zahtjev predsjednika Srpske demokratske stranke (SDS) Mirka Šarovića o sazivanju hitne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske na koji bi se razmatralo pitanje pozicije BiH na putu ka NATO-u pozivajući Šarovića da to sam učini ukoliko ima dovoljno potpisa.

Govorio je i o susretu s veleposlanicima zemalja Europske unije i kazao da je na tom susretu bilo razgovarano o procesu europskih integracija, ekonomskim reformama te izborima, a u okviru te teme, kaže kao najvažnije pitanje postavljeno je pitanje održavanja lokalnih izbora u Mostaru.

Ponovio je još jednom stavove SNSD-a o tome da će podržati sve izmjene Izbornog zakona kojima bi se osiguralo Hrvatima da budu legitimno birani ocjenjujući da bi to doprinijelo stabilizaciji političkih prilika u BiH.

Poziciju predsjedatelja Predsjedništva BiH sljedeći preuzima Šefik Džaferović, kojeg je Dodikov SNSD u prošlom mandatu kada je Džaferović obavljao dužnost predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH bojkotirao nedolaskom na sjednice optužujući ga za ratne zločine.

Sada su novinari postavili pitanje da li će Dodik dolaziti na sjednice koje će Džaferović sazivati, a Dodik kaže da SNSD to nije smetnuo s uma, ali je dodao da su se i potrudili da utvrde odgovornost Džaferovića.

''Moja odgovornost za rad u Predsjedništvu je isključivo vezana za one koji su me birali, a ne da li će Džaferović voditi sjednicu. Ovdje moram sudjelovati u radu kako bi štitio interese Republike Srpske i doprinosio da se donosu odluke koje će biti korisne za sve u BiH, a naravno i za nas iz RS-a'' - stav je Dodika.

Ipak kaže da Džaferović nije popravio svoju biografiju u međuvremenu, ali mu je veoma zahvalan jer je došao na sahranu Dodikovog oca koji je preminuo prije nekoliko dana.

Kopirati
Drag cursor here to close