Kako to?

Dodik: Nije jasno koji to napredak blokiram

''Pošto nema dogovora u BiH, onda nije jasno ni koji to napredak blokiram'', kaže Dodik.
Vijesti / Politika | 02. 11. 2019. u 18:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Amerikanci će da me označavaju kao nekoga ko blokira 'napredak' u BiH sve dok budu svoj interes proglašavali za naš i stavljali ga iznad interesa srpskog naroda u BiH, pa i ukupne BiH'', kazao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u intervjuu za srpskainfo.

Kako baš on?

Dodik naglašava da je u Predsjedništvo BiH ušao kao srpski član, što znači da mu je prioritetan zadatak da zastupa interese srpskog naroda i Republike Srpske u kojoj je biran.

''Onog trenutka kada interes BiH bude plod dogovora naroda u BiH, i ako i kad bi taj i takav dogovor stopirao, onda bi moglo da stoji da blokiram napredak. Pošto nema dogovora u BiH, onda nije jasno ni koji to napredak blokiram'', kaže Dodik.

Prema njegovim riječima, Milorad Dodik ili SNSD nisu politički faktor u FBiH, pa opet više od godinu dana nemaju zaokružen proces formiranja vlasti ni u kantonima ni na razini Federacije.

''Tko tu koči napredak? Sve što govorim sigurno je poznato i gospodinu Palmeru. Ali on je svojim svjedočenjem pred Senatom pokazao da ne namjerava da napusti matricu po kojoj su se američki službenici ponašali ovdje godinama unazad. Odgovorio sam mu isti dan da bi dobro bilo da, primjerice, pročita što njegov predsjednik misli o suverenim nacijama u svijetu danas. Dobro bi bilo da je pročitao samo dio Trumpovog izlaganja pred UN i čuo da budućnost pripada suverenim i nezavisnim nacijama, koje štite svoje građane, poštuju svoje susjede i poštuju razlike koje svaku zemlju čine posebnom i jedinstvenom. U potpunosti se slažem s njegovim riječima i trudit ću se da i dalje radim u duhu ovoga što je rekao i američki predsjednik'', kaže Dodik.

Možda smo nebitni

Na pitanje može li blokada u konstituiranju vlasti BiH inicirati miješanje međunarodne zajednice u taj proces ili čak da organizira neku vrstu međunarodne konferencije o BiH?

''Vrijeme takve vrste međunarodnog intervencionizma je prošlo, ali izgleda da nostalgija pojedinih političara i, moram reći, čak i novinara u BiH za tim vremenima još traje. Ovo što danas imamo u BiH je direktna posljedica miješanja neizabranih stranaca u unutarnja pitanja u BiH. Tko će sada od njih izaći i naglas reći: 'Da, mi smo krivi za ovu situaciju'. Uostalom, izvođači tih radova su ili već pokojni ili u ozbiljnim godinama. A eksperiment jedva preživljava, održava se i dalje na aparatima.''

''Međunarodna konferencija o BiH nije moguća ukoliko se o njenom održavanju ne dogovore sve velike sile, subjekti u BiH i regiji, kao što je to bilo u Daytonu. Ne vidim spremnost tih sila da se o tom pitanju dogovaraju, u stvari ne vidim takav interes tih sila uopće za unutarnja pitanja u BiH. Ovdje je 25 godina mir, nema ni naznaka da bi moglo biti drugačije. Svijet se bavi ozbiljnijim pitanjima i ozbiljnijim temama od ovih koje su aktualne u BiH. BiH jeste u krizi, ali ta kriza nije prijetnja za mir i stabilnost ni u njenim (BiH) granicama, a ni van njih. Oni koji se zalažu za tu konferenciju očekuju svoje rezultate. Ali moglo bi se dogoditi da rezultati za njih budu neočekivani, ili pak suprotni očekivanjima.''

O Predsjedništvu

U nekoliko navrata je izjavio da će, ako ne bude dogovora u Sarajevu, preispitati svoju poziciju u Predsjedništvu.

''I prije mog izbora u Predsjedništvo znao sam da treba da racionaliziram očekivanja što se tamo realno može uraditi. Moram priznati da sam ipak sa određenom dozom optimizma otišao da pomjerimo stvari bar u onom dijelu o kojem nema spora. Ali moja spremnost da nešto uradim nije dovoljna da bi se tu što uradilo. Ostalo je da bar spriječim da Predsjedništvo ne nanese štetu interesima Republike Srpske.''

''Kada sam govorio o preispitivanju moje pozicije imao sam upravo ovo na umu. Da li da trošim znanje, energiju, spremnost za napredak u svim segmentima društva na jalove sjednice i razgovore bez sadržaja, ili da to prepustim nekom drugom. No, u stranci je prevladalo mišljenje da unatoč svemu trebam nastaviti raditi na mjestu srpskog člana Predsjedništva i ja sam još tu. Odstupiti bi bilo i neodgovorno prema ogromnom broju naših građana koji su mi dali povjerenje na izborima, ali moram da budem iskren prema njima. Moram da im kažem da u Predsjedništvu BiH neće biti odluka na štetu RS, ali da moju ideju o značajnijim iskoracima, u dijelu koji se tiče građana, ne mogu da provedem bez druga dva člana, koji, čemu i sami svjedočite, nastupaju kao jedan'', kazao je Dodik prenosi Oslobođenje.

Kopirati
Drag cursor here to close