Predsjednik RS

Dodik: Ne treba nam ''Dayton 2'' već unutarnji dijalog bez stranaca

''Znajući kako djeluju ti kongresmeni i senatori u američkom sustavu, moguće da se radi o nečijem lobiranju ili nešto slično'', dodao je Dodik.
Vijesti / Politika | 24. 12. 2017. u 21:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosni i Hercegovini ne treba "Dayton dva", već unutarnji dogovor bez uplitanja stranaca, izjavio je danas u Laktašima predsjednik RS-a Milorad Dodik.

Ponovio je da je za njega prihvatljiv okvir koji se zove „izvorni Dayton“.

''Pošto njega nema i pošto ga je urušio visoki predstavnik, BiH je očigledno daleko od funkcionuiranja i to vidimo u zajedničkim institucijama'', ustvrdio je Dodik u izjavi novinarima.

Kongresmen američke savezne države Ohio Michael Turner obratio se prije tri dana u američkom kongresu i izrazio svoju bojazan da je mir uspostavljen Daytonskim sporazumom u opasnosti. On je pozvao državnog tajnika Rexa Tillersona da bude domaćin Daytonskog mirovnog sporazuma II.

"U prosincu prošle godine Ustavni sud je izglasao da aktualni Izborni zakon nije u skladu s Ustavom u pogledu etničkih manjina. Parlament BiH mora brzo osigurati izmjene tog zakona do izbora u listopadu 2018. godine. Neuspjeh u tome će skoro sigurno izložiti opasnosti mir koji traje već više od dvije desetljeća", naveo je Turner.

Predložio je da SAD budu domaćini potpisivanja nove verzije Daytonskog sporazuma.

"Srbi, Bošnjaci, Hrvati i ostali samo putem američkog liderstva mogu živjeti zajedno u miru i osigurati slobodu i jednaka prava svim narodima. Ne smijemo dozvoliti da ta ionako nestabilna regija sklizne u nered jer protivnici demokracije jedva čekaju da iskoriste kaos", uvjeren je američki političar.

On je u pismu državnom tajniku dodao i to da su SAD dužne podržati mir do kojeg su pomogli da dođe 1995. godine.

"Naša nacija može potvrditi svoju posvećenost demokraciji širom svijeta vodeći Bosnu i Hercegovinu kroz ovog problematično vrijeme. Rado ću podržati Vas i Vaš tim u ovom ključnom poduhvatu", stoji na kraju pisma američkog kongresmena.

''Znajući kako djeluju ti kongresmeni i senatori u američkom sustavu, moguće da se radi o nečijem lobiranju ili nešto slično'', dodao je Dodik.

On je danas u Laktašima nazočio manifestaciji povodom 20 godina postojanja Mladih socijaldemokrata.

Uvaženom Rexu Tillersonu
Državnom tajniku

Dragi gospodine tajniče,

Prošlog tjedna smo obilježili 22. godišnjicu Daytonskog mirovnog sporazuma, dogovora koji je donio kraj godinama krvoprolića i stvorio okvir za trajni mir u Bosni i Hercegovini (BiH). Bio sam na dužnosti gradonačelnika Daytona tijekom sklapanja tog Sporazuma i izravno svjedočio kako je američka diplomacija sukobljene strane za pregovarački stol.

U posljednje vrijeme, međutim, bojim se da je mir koji smo postigli u Daytonu pod prijetnjom. Sada je kritično vrijeme za tu regiju i SAD moraju ponovo preuzeti vodstvo i dovesti suparnike zajedno do mira.

Kao član Povjerenstva za oružane snage Zastupničkog doma i lider Delegacije SAD u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, znam da je budućnost BiH od ključnog značaja ne samo za Balkan, već i za cijelu Euroaziju. Prošlog prosinca, Ustavni sud BiH je presudio da je postojeći Izborni zakon protuustavan, uslijed neadekvatnog zastupanja malobrojnijih nacionalnih zajednica u toj državi. Parlamentarna skupština BiH mora hitno djelovati kako bi osigurala da Izborni zakon bude pravovremeno promijenjen na odgovarajući način za održavanje izbora u listopadu 2018. 

Moj je prijedlog da SAD budu domaćin Daytonskog mirovnog sporazuma II. Kao što sam predložio Vašim prethodnicima, državnim tajnicima Clinton i Kerry, samo kroz američko vodstvo Srbi, Bošnjaci, Hrvati i ostali mogu zajedno dostići mir i osigurati slobodu i ravnopravno predstavljanje njihovih naroda. Mi ne smijemo dozvoliti da već nestabilna regija sklizne dalje u nered, dok su protivnici demokracije željni eksploatacije kaosa.

SAD imaju obvezu podržavati mir koji smo pomogli stvoriti 1995. State Department može reafirmirati posvećenost naše nacije demokraciji širom svijeta tako što će provesti BiH kroz njezina problematična vremena. Nastojat ću podržati Vas i Vaš tim u ovom krucijalnom postignuću.

Srdačno,

Michael R. Turner
Kongresnik

Kopirati
Drag cursor here to close