Visoki predstavnik

Dodik: Milanović u pravu kada osporava legitimitet Schmidta

"Kakva je to drskost da neimenovano lice, bez legitimiteta, na odgovornost poziva šefa države garanta sporazuma kojim je institucija visokog predstavnika uvedena u BiH'', pita se Dodik.
Vijesti / Politika | 23. 06. 2022. u 18:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Hrvatski predsjednik Zoran Milanović apsolutno je u pravu kada osporava legitimitet Christian Schmidta, koji je nelegalno došao u BiH i predstavlja se kao visoki predstavnik'', rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik je istakao da je Hrvatska garant Dejtonskog sporazuma, samim tim i Aneksa 10, kojim je predviđeno imenovanje visokog predstavnika.

"Kakva je to drskost da neimenovano lice, bez legitimiteta, na odgovornost poziva šefa države garanta sporazuma kojim je institucija visokog predstavnika uvedena u BiH.

Zoran Milanović je legalno izabran predsjednik Hrvatske i nije valjda da Schmidt misli da će ga ušutiti pismima?! Previše je svjedoka njegovog nelegalnog dolaska da bi on toliko pisama uspio poslati. Ono što je ipak vrijedno u ovom slučaju jeste da je Schmidt čuo za Aneks 10 Daytonskog sporazuma", objavio je Dodik na Twitteru.

Podsjetimo, Zoran Milanović na pressici je govorio o stanju u BiH.

''Sad imamo priliku BiH dati palac gore. Dug postupak, trajat će to. I računaš, to je to. Sad ne moraš blokirati Finsku i Švedsku, nego ajmo dati BiH status kandidata. Tko može biti protiv toga? Hrvati u BiH bi bili najsretniji da je promijenjen izborni zakon. U BiH se sve utjeruje, sve se na silu proglašava. Visoki predstavnik radi što ga je volja bez pravne osnove'', rekao je Milanović.

Na sve je reagirao visoki predstavnik i ured OHR-a u BiH.

 "Ured Visokog predstavnika, u ovom kontekstu, ljubazno moli hrvatske vlasti da se suzdrže od iznošenja neutemeljenih optužbi o imenovanju i statusu Visokog predstavnika", piše Schmidt u prosvjednoj noti upućenoj hrvatskom veleposlanstvu u BiH.

 

Kopirati
Drag cursor here to close