Dogovorena suradnja

Dodik mijenja njemačke za mađarske milijune za projekte u Hercegovini i RS

Dodik je sa Mađarskom dogovorio aranžman od 118 milijuna eura od kojih će 70 milijuna biti usmjereno na neki od projekata kojima su Nijemci okrenuli leđa.
Vijesti / Politika | 21. 08. 2023. u 19:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Twitter / Dodik, Cvijanović i Orban

Vlada Mađarske na čelu sa Viktorom Orbanom pristala je financirati projekte u Republici Srpskoj od kojih je odustala Vlada Njemačke zbog politike koju provodi predsjednik RS Milorad Dodik.

Ovu informaciju je otkrio upravo Dodik, koji se pohvalio da je to dogovoreno na sastanku u Mađarskoj gdje su predstavnici Republike Srpske boravili u posjeti.

Kako je Dodik kazao, sa ovom zemljom je ugovoren aranžman od 118 milijuna eura od kojih će 70 milijuna biti usmjereno na neki od projekata kojima su Nijemci okrenuli leđa.

Vjetropark Hrgud u Berkovićima

Vjetropark ''Hrgud'' koji se trebao graditi u Berkovićima jedan je od njih. Trebala ga je financirati njemačka ''KfV'' banka, ali je na realizaciji urađeno jako malo.

Odlukom Vlade Njemačke da taj projekat obustavi, stavljena je točku na tu priču.

Dodik tvrdi da je aktualni ugovor i dalje na snazi, te da je on sada svojevrsna prepreka da ovaj projekat financiraju Mađari.

''Njemci su bezobrazni”

Da bi mogli angažirati ovih 70 milijuna eura moramo imati raščišćenu situaciju sa Nijemcima sa kojima ne želimo surađivati. Ovaj projekt sa Mađarima možemo čak prije realizirati nego sa Nijemcima. Oni su bezobrazni i nekorektni. Tražimo da povuku ugovor i da nas ne blokiraju dalje u tom pogledu'', poručio je Dodik.

On tvrdi da su Nijemci nakon potpisivanja ugovora tražili njegovo povećanje koje je išlo i do 40 posto na što ERS i Srpska nisu mogli pristati, a što je navodno bio povod da se vlasti u Njemačkoj ustreme na njega osobno.

Kako je otkrio, Republika Srpska je, odnosno ERS, ne želeći da izgubi projekt, uplatila 1,5 milijuna eura kamata od kojih nije povukla ni jednu marku.

''Ponosan sam da imamo mogućnost da tu priču guramo dalje. Za ostale projekte razgovaramo sa Kinezima da ih riješimo'', rekao je Dodik.

Rekao je i da je ''KfV'' banka protiv ideje da se raskine suradnja na projektu vjetroparka ''Hrgud'' te da o tome u narednim danima očekuje njihovo pismeno izjašnjenje.

Obustavljanje četiri projekta

Podsjećamo, Vlada Njemačke nedavno je objelodanila da je odlučila obustaviti četiri infrastrukturna projekta u Republici Srpskoj vrijedna 105 milijina eura, ''zbog nastavka secesionističke politike Milorada Dodika''.

Riječ je o projektima rehabilitacije hidroelektrane Trebinje, faza III i IV, izgradnje vjetroparka ''Hrgud'', te zbrinjavanja otpadnih voda u Gradišci, koji je trebao biti implementiran u suradnji sa Švicarskom.

Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, koja je također bila u Budimpešti je otkrila kako će se ubuduće odvijati suradnja Republike Srpske i Mađarske.

Naime, trošenje novca nadzirat će osobno Orban i Dodik piše Capital.

''Sve što je ranije dogovoreno u smislu podrške gospodarstvu bit će nastavljeno i u nadolazećem razdoblju, a u skladu sa prioritetima Vijeća kojeg smo uspostavili, ali i naših radnih grupa koje predano rade i trebaju identificirati važne projekte. Predsjednici Orban i Dodik će nadgledati te projekte i davati dinamiku ako se nešto ne bude odvijalo u predviđenom roku'', kazala je ona.

Kopirati
Drag cursor here to close