Moskva

Dodik kod Putina: Kako se ponaša Zapad

U intervjuu za Rusku gazetu, srpski član Predsjedništva BiH je rekao kako je Ruska Federacija najvažniji diplomatski saveznik Republike Srpske
Vijesti / Politika | 20. 09. 2022. u 07:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas će se u Moskvi sastati s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, objavio je RTRS.

O predstojećem sastanku s ruskim predsjednikom, Dodik je sinoć u Moskvi razgovarao s veleposlanikom BiH u Rusiji Željkom Samardžijom i šefom Predstavništva Republike Srpske Duškom Perovićem.

Interesi

U intervjuu za Rusku gazetu, srpski član Predsjedništva BiH je rekao kako je Ruska Federacija najvažniji diplomatski saveznik Republike Srpske, koji štiti interese srpskog entiteta u međunarodnoj političkoj areni i u okviru ključnih organizacija, posebno u Ujedinjenim narodima.

''Nama u Banja Luci je jasno da ruskom plinu nema alternative. Republika Srpska ima ozbiljne planove za plinifikaciju svih većih gradova, kao i izgradnju termoelektrana na plin. Danas plin u BiH uglavnom troši Sarajevo, i to po povlaštenim cijenama, koje smo mi - Srbi - dogovorili u Sankt Peterburgu s našim ruskim partnerima. Usprkos tome, Bošnjaci u BiH vode antirusku politiku i koče sve projekte koje Republika Srpska želi realizirati sa Ruskom Federacijom'', naveo je Dodik.

Na pitanje kako ocjenjujete bilateralne odnose sa Ruskom Federacijom i šta bi se moglo učiniti da se oni poboljšaju Dodik ističe da Republika Srpska od svog formiranja u siječnju 1992. godine održava najtješnju saradnju sa Ruskom Federacijom, koja je jamac Daytonskog mirovnog sporazuma.

Strateški partner

Istaknuo je da je za Republiku Srpsku i cijeli srpski narod ekonomska suradnja s Rusijom od najveće važnosti.

''Uglavnom u okviru energetskih projekata, gdje je Moskva naš strateški partner. Uz to, Ruska Federacija je jamac opstanka Srba u BiH u ovom nestabilnom i neizvjesnom vremenu'', poručio je Dodik.

''Po mojoj ocjeni'', kaže Dodik, ''postoji mnogo mogućnosti za unapređenje političkih i ekonomskih odnosa između Ruske Federacije i Republike Srpske, posebno u pogledu ne u potpunosti realiziranog potencijala suradnje u oblasti kulture i obrazovanja''.

''Obradovao sam se kada sam čuo vijest da Ruska Federacija ukida bolonjski sustav obrazovanja. Svjestan sam problema koje imamo u ovoj zemlji s ovim sustavom visokog obrazovanja koji crpi znanje. Mladi iz Republike Srpske trebaju naučiti ruski jezik da bi kasnije studirali na ruskim sveučilištima. To je jedini način da se uspostave duboke kulturne veze između Rusa i Srba, na kojima će se onda lako graditi politička i ekonomska suradnja'', smatra Dodik.

Kako je Dodik ranije najavio, glavna tema sastanka s Putinom bit će energetika i ponašanje predstavnika Zapada.

Kopirati
Drag cursor here to close