Reakcije

Dodik i Cvijanović - 'Rezolucija je promašena, nije bilo konsenzusa'

Za Rezoluciju su glasale 84 zemlje, 19 je bilo protiv, a 68 suzdržano.
Vijesti / Politika | 23. 05. 2024. u 20:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik oglasio se nakon što je Opća skupština UN-a usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Kaže da zapravo nisu uspjeli imati ni većinu, što pokazuje da je riječ o promašenoj rezoluciji.

Opća skupština Ujedinjenih naroda usvojila je Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Za Rezoluciju su glasale 84 zemlje, 19 je bilo protiv, a 68 suzdržano.

''Gotovo 110 zemalja nije glasalo ili je bilo protiv ili suzdržano. Ovo je promašena rezolucija, a to znači da je UN nije podržao. Njihov plan da Srbima nametnu genocid i moralnu diskvalifikaciju je propao', rekao je Dodik nakon usvajanja rezolucije.

Po kojem principu je 84 dovoljno

Dodik je kazao i da 84 glasa 'za' nisu dovoljna.

'Amerikanci će reći da je dovoljno 84 glasa "za", ali po kojem principu je to dovoljno? Je li to demokratski? Pa nas na Zapadu uče da je demokratska većina ona koja je natpolovična od ukupnog broja. Nemaju to?', pita Dodik.

Video: Dodik: U GS UN nisu imali ni natpolovičnu većinu; Ovo je propala rezolucija

Dvije trećine globalne populacije nije podržalo rezoluciju o Srebrenici i to pokazuje da je sve jasno, rekla je u Specijalu RTRS-a srpska članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Istaknula je da veći dio zemalja koje nisu podržale rezoluciju.

Nije bilo kosenzusa

''Evidentno je da je veliki broj zemalja ukazao na činjenicu da je ova rezolucija došla tako da nije bilo konsenzusa. Slala sam tri pisma. Upozoravala sam da su prekršene ustavne procedure, Daytonski sporazum, te da je rezolucije pripremana u trajnosti'', rekla je Cvijanović.

Navela je da su mnoge zemlje prepoznale da su inicijatori rezolucije one zemlje koje su činile strašne zločine.

''Nije ovo broj kojem su se nadali sponzori i kosponzori. Tri zemlje su se čak i povukle. Vučićevo izlaganje je pokazalo što se događalo iza kulisa. Vršio se pritisak na zemlje, spremalo se u tajnosti. Prijetnje su išle do toga da će se obustavljati projekti'', rekla je Cvijanović.

Video: Cvijanović: Sve je jasno - dvije trećine globalne populacije nije podržalo rezoluciju 
Kopirati
Drag cursor here to close