'Rasturanje DNS-a

Dodik: Došle su informacije da postoji bahatost, monopol...

Dodik o DNS-u
Vijesti / Politika | 19. 10. 2020. u 08:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik istaknuo je da ova stranka nije sudjelovala u rasturanju DNS-a, jer da jeste ne bi bili koalicijski partneri, ali da ne može dozvoliti da se raskalašna ponašanja identificiraju kao dio politike vladajuće koalicije.

"To što je nakon izbora iz DNS-a izašao određen broj ljudi, stvar je njihovih politika. Ljudi iz DNS-a su tražili da prema članovima koji su ranije pripadali DNS-u imamo oštru politiku, da ih ne prihvaćamo i da ih odbacimo, što smo mi smatrali neprihvatljivim", rekao je Dodik.

Dodao je da SNSD ni sada ne želi da odbaci bilo koga iz DNS-a tko smatra da treba da bude dio vladajuće koalicije.

"Hoće li DNS da bude u Vladi ili neće, sačekat ćemo izjašnjenje izaslaničkog kluba. Imat će onoliko ministara koliko budu dali poslanika. Ako ne bude izaslanika, neće biti ni ministara", rekao je Dodik novinarima u Banja Luci.

Da je bilo ozbiljne politike u DNS-u, tvrdi Dodik, raščistili bi "grupu iz Istočnog Sarajeva koja je šutirala novac prikupljen na nekoj žurci".

"Oni su smatrali da su dovoljno jaki, da mogu da rade što hoće i nažalost po njih najviše, mi ćemo poduzeti sve mjere odgovornosti. Obaviješten sam od sigurnosnih agencija da imaju mnogo dokaza i da su neki postupci u tijeku", naveo je Dodik.

Dodao je da možda do ovoga ne bi ni došlo da nije bilo ovakvih informacija.

"Došle su informacije da postoji bahatost, monopol, da preko same jedne firme idu sve nabavke prema putarskim poduzećima, da se ne plaća dok se ne da reket. Dobio sam informaciju od čovjeka iz Istočnog Sarajeva, kojem je trebalo da `Putevi` plate 700.000 KM, da je morao da 200.000 KM da mu se to plati. Ali, to je stvar nadležnih istražnih organa", rekao je Dodik.

Prema Dodikovim riječima, to su neprihvatljive stvari i ne želi da bude dio te politike.

"To neće nijedna partija iz koalicije. Ne možemo da dozvolimo da se takve politike i takva raskalašna ponašanja identificiraju kao dio politike ove koalicije", kategoričan je Dodik.

Smatra da SNSD ima odgovornost prema ukupnom stanju, te da je bilo samo pitanje vremena kad će se ovako nešto dogoditi, piše Srna.

"Mi ćemo sačekati korektne ljude iz DNS, koji nisu imali ništa od takvog raskalašenog ponašanja i koji su se bavili politikom iz javnog interesa. Što se tiče ovih koji su šutirali novac, to je za mene bilo neprihvatljivo, ali nažalost tada rukovodstvo DNS-a nije htjelo da preuzme mjere odgovornosti, a jedina mjera odgovornosti je bila da si i tada smijeni direktor koji je bio tu", naveo je Dodik.

Dodik je pojasnio da je predsjedniku DNS-a i generalnom sekretaru stranke rekao da je takvo ponašanje neprihvatljivo i da se politika u okviru putne infrastrukture mora promijeniti tako što direktor "Puteva" može ili da napusti to mjesto ili da bude smijenjen.

"On je tada rekao da to ionako ne može raditi, jer je bolestan. Mi smo to prihvatili. I onda on krivi SNSD-da je nešto uradio", rekao je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close