Blokada vlade, utječe i na BiH

Do kada Cormack ostaje u BiH?

Šta blokada američke vlade znači za BiH?
Vijesti / Politika | 11. 01. 2019. u 08:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Blokada rada američke Vlade nesumnjivo će ostaviti posljedice i na američko prisustvo u drugim zemljama. Veleposlanstva i velepo0slanici, agencije, projekti i sve ono što nije neophodno za sigurnost i stabilnost SAD-a bit će stavljeno na čekanje dok se ne postigne dogovor između Trumpa i Demokrata. Više od 800 tisuća zaposlenika Vlade kako u SAD-u, tako i u svijetu, sada se nalaze izvan svojih radnih mjesta ili su na njima, ali rade bez plaće.

Američki State Department trenutno funkcionira s manjkom osoblja i bez ureda za informiranje. Zbog čega za N1 nisu mogli odgovoriti na upit kada u BiH stiže novi veleposlanik Eric G. Nelson jer to nije ključno pitanje za administraciju.

"Zbog zastoja u odobravanju sredstava, Ured za tisak će raditi u smanjenom obujmu. Komunikacija s medijima će biti ograničena na događaje i pitanja koja se tiču sigurnosti ljudskog života ili zaštite imovine, ili onih za koje se utvrdi da su od suštinskog značaja za nacionalnu sigurnost", priopćeno je iz State Departmenta.

Bivši veleposlanik SAD-a u Sarajevu Richard Kauzlarich za N1 pojašnjava da će ova neizvjesnost potrajati. Iako je Bosnu i Hercegovinu trebala uskoro napustiti sve dok se ne riješi sukob Trumpa i Demokrata američke interese u Sarajevu će zastupati sadašnja veleposlanica.

"Ono što znamo jeste da samo najneophodnije osoblje trenutno dolazi na posao u State Departmentu, ali da nisu plaćeni za svoj rad. Pretpostavljam da oni koji su zaduženi za administrativni proces za dolazak i odlazak veleposlanika nisu ocijenjeni kao neophodno osoblje. Zbog toga veleposlanica Cormack, koja je uradila izvrstan posao u Sarajevu, ostaje na svojoj poziciji dok administrativni posao ne bude okončan. Sve dok ne napusti Sarajevo ona će djelovati kao američka veleposlanica s punim ovlastima", otkrio je Kauzlarich.

Agencije poput USAID-a ili Mirovnih snaga čiji radnici i volonteri pomažu zemljama u razvoju i mladima u tim zemljama također su ugrožene ovakvim potezima američkog predsjednika i rade smanjenim kapacitetom. Trump je poručio kako nema namjeru odustati od svojih zahtjeva.

"Ovo može trajati dugo ili može biti kratko. Ovo je prevažna tema da bi je napustili. Trajat će koliko bude trebalo. Ja sam spreman i mislim da ljudi znaju da sam upravu", poručio je Trump.

Demokrate s Capitol Hilla poručuju kako predsjednikovo ponašanje nije prihvatljivo te kako nanosi štetu kako građanima tako i američkim interesima.

"Stvarnost je da bi predsjednik mogao danas okončati ovo i otvoriti Vladu i on bi to trebao uraditi. Umjesto toga, on zatočenicima drži američke građane i zadržava plaće odgovornih radnika zbog njegovog neefektivnog i skupog zida", istakla je Nancy Pelosi, predsjedavajuća američkog Zastupničkog doma.

Vrijedno je napomenuti kako je ovo jedna od najdužih blokada američke Vlade ikada, a negativni efekti kako po same SAD, ali i njihove odnose s drugim zemljama će se osjetiti u narednim godinama.

Kopirati
Drag cursor here to close