Koga Briga?

Djeca u Mostaru i dalje bez sistematskog pregleda

Vijesti / Politika | 19. 03. 2015. u 15:05 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Učenici osnovnih škola s područja Grada Mostara na sistematske preglede posljednji put išli su 2013. godine. A kako stvari stoje, na preglede, koji su obvezni tijekom obveznog školovanja, još će se pričekati.

Problem su, kako kaže Davor Pehar, ravnatelj Doma zdravlja Mostar, bila financijska sredstva.

''U proračunu Grada Mostara sredstva za to nisu bila predviđena tako da nisu mogla biti utrošena, a ako su i bila predviđena, onda punjenje proračuna nije dopuštalo da se to isplati'', rekao je Pehar i naglasio kako je u školama druga generacija djece koja nije bila na sistematskom pregledu.

Liječnica mostarskog Doma zdravlja, Senada Vujica, kaže kako se trebaju pronaći sredstva za to jer je trenutno stanje alarmantno.

''Drugo polugodište u tekućoj 2015. godini se lagano primiče kraju, a sistematski pregledi još uvijek nisu krenuli. Navodno, pokrenuta je procedura javne nabavke za ovu uslugu. O ovom problemu se ne govori, a ukoliko želimo da se ovo pitanje riješiti, trebamo o njemu početi govoriti'', poručuju iz Udruženja Futura, koje je pokrenulo internetsku stranicu o pravima pacijenata.

Inače, svrha školskih sistematskih pregleda je praćenje rasta i razvoja djece, prevencija i održavanje raznih bolesti ili odstupanja u psihomotornom razvoju. Zbog toga bi oni trebali biti nezaobilazni tijekom obveznog školovanja. Održavaju se u prvom, trećem, petom i sedmom razredu osnovnih škola i obuhvaćaju sve preglede. Izostankom pregleda mnogo toga se gubi poput prevencije ili pravilnog liječenja.

Kopirati
Drag cursor here to close