SIP dužan postupiti po zakonu

Delegacija EU: Pritisci stranaka na SIP su neprihvatljivi

Izjava Delegacije EU i Ureda specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini o nedavno održanim izborima i ulozi Središnjeg izbornog povjerenstva
Vijesti / Politika | 09. 11. 2018. u 15:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Bljesak.info

Neovisnost Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) je neophodan preduvjet za funkcionalan izborni sustav, a pritisci na SIP su neprihvatljivi, priopćila je danas Delegacija EU i Ured specijalnog predstavnika EU.

''U svjetlu različitih medijskih navoda u pokušaju interpretacije stava Europske unije o nedavno održanim izborima u Bosni i Hercegovini i ulozi Središnje izborne komisije želimo jasno istaknuti da Europska unija podržava Preliminarne nalaze i zaključke ODIHR-a o nedavno održanim izborima u Bosni i Hercegovini, objavljene 8. olistopada.  Također  su ih podržali izborni promatrači  ispred Europskog parlamenta, Parlamentarnih skupština OSCE-a, Vijeća Evrope i NATO-a'', priopćeno je iz Delegacije EU.

Do kraja ove godine, kako navode, očekuje se da će ODIHR objaviti preporuke za poboljšanje izbornog sustava u Bosni i Hercegovini i EU je spremna da podrži hitnu primjenu tih preporuka.

''Bosna i Hercegovina nema vremena na gubljenje kada je riječ o rješavanju nedostataka izbornog sustava. Europska komisija će prilikom pripreme mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU uzeti u obzir i provođenje izbora u skladu sa demokratskim standardima.

Neovisnost Središnjeg izbornog povjerenstva je neophodan preduvjet za funkcionalan izborni siustav. Trenutni pritisci na Središnje izborno povjerenstvo koje vrše političke stranke i drugi akteri su potpuno neprihvatljivi. Istovremeno, Središnje izborno povjerenstvo  dužno je postupati u zakonskim okvirima koji uređuju njeno djelovanje'', priopćeno je.

 

Kopirati
Drag cursor here to close