Po zakonu?

Deklaracija o Pelješkom mostu objavljena u Službenom glasniku

Vijesti / Politika | 26. 09. 2017. u 12:41 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Deklaracija Zastupničkog doma o izgradnji Pelješkog mosta objavljena je u Službenom listu BiH, a potpisala ju je predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto.

''Javno utvrđujemo da je Bosna i Hercegovina pomorska zemlja koja ima svoje teritorijalno more te ostala pripadajuća prava u skladu sa svojim statusom, a prema Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravu mora, što se posebno odnosi na potpuno slobodan i ničim ometan pristup spoj/priključak teritorijalnog mora Bosne i Hercegovine na međunarodne vode (otvoreno more) u kojem se ne primjenjuje režim neškodljivog prolaza, kao ni režim tranzitnog prolaza, nego se primjenjuje režim slobodne plovidbe i komunikacije (potpuno isti kao u međunarodnim vodama) za sve vrste plovila, prelete zrakoplova i polaganje podmorskih kabela'', navodi se u Deklaraciji.

U njoj se pozivaju nadležna tijela Republike Hrvatske odnosno Europske unije da bez odgode obustave sve radnje čiji cilj može biti umanjenje ili potpuno dokidanje suverenih prava Bosne i Hercegovine na moru, a što se posebno odnosi na najavu početka izgradnje Pelješkog mosta između tzv. Malog mora (produžetka Neretvanskog kanala jugoistočno od luke Ploče) i Kanala Malog Stona.

Parlamentarci su pozvali i Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara BiH da, u slučaju da se u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove deklaracije ne postignu bilateralna rješenja s Republikom Hrvatskom, odnosno Evropskom unijom, preduzmu sve neophodne pravne radnje diplomatskim putem prema Republici Hrvatskoj, odnosno Evropskoj uniji u pogledu zaštite suverenih prava Bosne i Hercegovine na moru, donesu poseban zakon o moru Bosne i Hercegovine i pokrenu pravne procedure pred međunarodnim pravosudnim instancama.
Deklaraciju od 39 zastupnika koliko ih je bilo na sjednici Zastupničkog doma podržalo je njih 27, 11 je bilo protiv a ostali su bili suzdržani.

Zanimljivo, Borjana Krišto, koja je potpisala objavu u Službenom listu objavila je ranije kako Deklaracija o Pelješkom mostu nije po zakonu.

Kopirati
Drag cursor here to close