Tirana

Deklaracija: Balkan - strateški partner EU

EU pozdravlja odlučnost partnera Zapadnog Balkana da podrže temeljne europske vrijednosti i principe u skladu sa međunarodnim zakonima.
Vijesti / Politika | 06. 12. 2022. u 20:46 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dužnosnici Europske unije i lideri zemalja Zapadnog Balkana u utorak su na summitu u Tirani usvojili zajedničku deklaraciju o odnosima EU i te regije.

U Deklaraciji se navodi da eskalacija agresivnog rata Rusije protiv Ukrajine ugrožava europski i globalni mir i sigurnost te ističe važnost strateškog partnerstva između EU i regije Zapadni Balkan.

Napredak i Rusija

''EU ponovo potvrđuje svoju potpunu i nedvosmislenu opredijeljenost perspektivi članstva Zapadnog Balkana u Europskoj uniji i poziva na ubrzanje procesa pristupanja, na osnovi kredibilnih reformi od partnera, poštenih i strogih uvjeta te načela vlastitih zasluga šta je u našem uzajamnom interesu'', navedeno je u dokumentu.

Sudionici summita su u Deklaraciji pozdravili napredak koji su partneri Zapadnog Balkana napravili na svojim putevima ka EU od Summita EU - Zapadni Balkan u Brdu u listopadu 2021. godine, a naročito pozdravljaju održavanje prvih međuvladinih konferencija s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

Također, EU pozdravlja odlučnost partnera Zapadnog Balkana da podrže temeljne europske vrijednosti i principe u skladu sa međunarodnim zakonima.

''Zajednički nastup sa EU je jasan znak strateške orijentacije partnera, sada više nego ikad jer Rusija eskalira svoj agresorski rat protiv Ukrajine. Zajednička vizija budućnosti znači obostrane odgovornosti i dijeljene vrijednosti. Kako produbljujemo saradnju s partnerima, tako ponovo apeliramo na njih da ostvare brz i stalan napredak ka punom usklađivanju sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU (ZVSP) i da djeluju u skladu sa time, uključujući u pogledu restriktivnih mjera EU'', jedan je od zaključaka.

Kriminal i korupcija

Pohvalili su partnere Zapadnog Balkana koji već pokazuju svoju stratešku opredijeljenost u tom pogledu svojim potpunim usklađivanjem sa ZVSP-om EU.

Između ostalog tvrde da EU ostaje najbliži partner, glavni investitor, trgovinski partner i najveći donator za regiju.

''Partneri bi trebali učiniti što vidljiviji izvanredni volumen i raspon te podrške i odraze ju u svojim javnim debatama i komunikaciji kako bi građani mogli cijeniti konkretne prednosti partnerstva s EU'', navodi se u Deklaraciji.

Istaknuto je da je Europsko vijeće pozvalo Komisiju, visokog predstavnika i Vijeće da još unaprijede postupnu integraciju regije već tijekom samog procesa proširenja, i to na reverzibilan način zasnivan na zaslugama te su podsjetili na važnost stalnih reformi, i u korist građana i kao osnove za kontinuiranu podršku EU najprije u oblasti vladavine prava, a naročito onih reformi koje su povezane sa nezavisnosti i funkcioniranjem pravosuđa te borbom protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Kopirati
Drag cursor here to close