HBŽ

Darinko Mihaljević ostaje ministar

Izglasavanje o povjerenju ministru Mihaljeviću nije niti uvršteno na dnevni red
Vijesti / Politika | 27. 11. 2017. u 19:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar unutarnjih poslova Hercegbosanske županije Darinko Mihaljević preživio je zahtjev za smjenu. Na sjednici Skupštine Hercegbosanske županije održanoj u ponedjeljak nije se izjašnjavao te ga je spasila većina.

Nediljko Rimac zastupnik HDZ 1990 tražio je pojedinačno izjašnjavanje zastupnika o zahtjevu za uvrštavanje točke dnevnog reda o povjerenju ministru Darinku Mihaljeviću. Dodao je da je nanesena šteta Vladi i Hercegbosanskoj županiji.

''Ovdje nemamo ništa protiv bilo kakvog imena, ovdje mene zanima MUP i ministar. Može se on zvati Marko Marković ili Janko Janković to je nebitno. Ovdje se radi o narušavanju ugleda Vlade i Skupštine. Skupština je birala ministra, ovdje se radi o moralnom činu. Koliko je sirotinje ostalo sjediti kod kuće, jer nisu imali uvjeta za daljnje školovanje - nadareni'', rekao je Rimac na današnjoj sjednici, piše Zurnal.info.

Ono što je zanimljivo je da ni u HDZ BiH nisu bili jednoglasni. HDZ-ov zastupnik Stipe Barun bio je za uvrštavanje na dnevni red Mihaljevićeve smjene, uz dva zastupnika iz HDZ 1990, dva HNL-a BiH-a te dva iz Pravaško-seljačkog saveza. Među suzdržanim bili su dva zastupnika HDZ BiH, po jedan iz SDP-a, SNSD-a i NS Radom za boljitak. Protiv rasprave o smjeni bilo je pet zastupnika HDZ BiH, dva iz SDA, jedan SNSD i jedan iz NS RZB.

ZA: Jozo Ćosić (HDZ 1990), Nediljko Rimac (HDZ 1990), Josip Perić (HNL BiH), Ivan Krstanović (HNL BiH), Ivan Milić (Pravaško-seljački savez), Marko Ursa (Pravaško-seljački savez) i Stipe Barun (HDZ BiH)

SUZDRŽANI: Mile Marčeta (SNSD), Jozo Sliško (SDP), Robert Bagarić (HDZ BiH), Božo Pavić (HDZ BiH) i Ivica Matković (NS Radom za boljitak)

PROTIV: Drago Puzigaća (SNSD), Jasenko Tufekčić (SDA), Arif Kovačević (SDA), Branko Krišto (HDZ BiH), Stipe Pelivan(HDZ BiH), Ljubo Velić (HDZ BiH), Tihana Krželj (HDZ BiH), Mirko Pavić (HDZ BiH) i Ilija Šljivić (NS Radom za boljitak)

Jasenko Tufekčić zamjenik predsjedavajućeg HBŽ-a, iako je rekao da tema o ministru Mihaljeviću zahtjeva duboku analizu, glasovao je na kraju protiv uvrštavanja na dnevni red.

''Smatram da odgovornost ministra podliježe odgovornosti cijele parlamentarne većine i da unutar toga mi kao parlamentarna većina moramo imati prave odgovore. Kada bi priča varanja Republike Hrvatske bila svedena samo na jedan slučaj, onda bi to bilo najkvalitetnije i najlakše reći. Ova tema zaslužuje duboku i sveobuhvatnu analizu svih nas, koji živimo u BiH i kako smo i da li smo na koji način varali RH-a'', kazao je Tufekčić.

''Tvrdim da to ne bi trebala biti tema ove sjednice. I odmah da kažem, držim da je to osobna stvar ministra Mihaljevića, njegovih razmišljanja. Moram reći i to da je u neku ruku to i odgovornost ljudi koji su birali gospodina Mihaljevića'', dodao je Ivica Matković iz NSRzB.

Podsjećamo da je nakon pisanja Žurnala o stipendijama koje su djeca ministra Darinka Mihaljevića dobijala prijevarama, te nakon što je Ministarstvo znanosti i obrazovanja utvrdilo nepravilnosti, ministar Mihaljević vratio je cjelokupni iznos novac u proračun Republike Hrvatske.

Sve je proslijeđeno Ministarstvo unutarnjih poslova, koje na upit Žurnala odgovara:

''Vezano uz Vaš upit možemo potvrditi da hrvatska policija provodi izvide. Obzirom na zakonsku odredbu o tajnosti provođenja izvida, trenutačno ne možemo komentirati konkretne korake koji se poduzimaju''.

Video: Glasovanje u Skupštini HBŽ-a

 

Kopirati
Drag cursor here to close