Kakva gospoda!

Dajmo da voze: Zavirite u službene automobile

U prvoj polovici 2018. godine raspisana su 292 tendera za nabavku službenih automobila za potrebe javnih poduzeća i institucija u Bosni i Hercegovini, s ukupnom vrijednošću oko devet milijuna maraka
Vijesti / Politika | 03. 07. 2018. u 11:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) objavila je Bazu službenih automobila institucija i javnih kompanija u BiH, koja sadrži sve nabavke raspisane u prvih šest mjeseci ove godine.

U prvoj polovici 2018. godine raspisana su 292 tendera za nabavku službenih automobila za potrebe javnih poduzeća i institucija u Bosni i Hercegovini, s ukupnom vrijednošću oko devet milijuna maraka, pokazuje Baza službenih automobila.

Direktorica BIRN-a BiH Mirna Buljugić kazala je na prezentaciji kako je u posljednjih nekoliko godina primijećeno sve ozbiljnije trošenje javnih sredstava na limuzine i druga službena vozila, zbog čega se BIRN BiH odlučio napraviti sveobuhvatnu bazu podataka o ovim troškovima.

''I prošle smo godine napravili jednu analizu gdje smo dokazali da je na službena vozila potrošeno deset milijuna maraka. Zbog našeg pisanja i upita institucijama, nekoliko tendera je poništeno ili je izmijenjena dokumentacija zbog različitih nepravilnosti'', navela je Buljugić.

BIRN BiH: Baza službenih automobila

Baza podataka za automobile u državnom vlasništvu Republike Bosne i Hercegovine.


U prvih pola godine, na vozila je potrošeno gotovo devet milijuna, od čega se oko tri milijuna odnosi na putničke automobile, odnosno limuzine.

Institucije i javne kompanije su raspisale tendere za kupovinu 563 vozila, od kojih je gotovo pola putničkih limuzina i SUV vozila. Za sada su okončana 104 tendera, putem kojih je kupljeno 213 vozila.

Za nabavke putničkih i SUV vozila do sada je potrošeno oko 3,7 milijuna maraka, od čega je na 90 putničkih potrošeno 2,7 milijuna maraka.

Svi raspisani tenderi za vozila vrijede više od 27 milijuna maraka, dok je vrijednost tendera za putnička vozila veća od 6,5 milijuna KM.

Domaće institucije i javne kompanije u 80 posto slučajeva kupuju automobile s dizel-motorima. Tijekom ove godine objavljen je tek po jedan tender za kupovinu električnog ili hibridnog vozila.

Na 70 posto svih završenih tendera prijavila se samo po jedna firma.

Od 292 raspisana tendera u prvih šest mjeseci ove godine, novinari BIRN-a BiH su izdvojili 26 u kojima se kroz tražene specifikacije može ograničiti konkurencija, ili se na drugi način odstupa od pozitivne prakse nabavki vozila.

Baza pokazuje da prosječna cijena vozila koja su već u vlasništvu institucija iznosi oko 50.000 KM, te da institucije najviše troše na gorivo, zatim na iznajmljivanje, održavanje, servis, osiguranje, registraciju i tehničke preglede, a najmanje na pranje vozila i gume.

Kopirati
Drag cursor here to close