Vlada HNŽ-a

Đački dom ide na Ustavni sud

Vlada je razmotrila Informaciju o presudi Vrhovnog suda FBiH vezano za zgradu Vlade odnosno bivši Đački dom u Mostaru.
Vijesti / Politika | 15. 01. 2019. u 16:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije je u utorak, na prijedlog Ministarstva financija, razmotrila Izvješće o izvršenju županijskog Proračuna za razdoblje od 1. siječnja do 30. rujna 2018. godine. Tijekom rasprave naglašeno je kako Izvješće potvrđuje da je Proračun planiran realno te kako se sve predviđene obveze uredno i na vrijeme servisiraju.

Koncesije

Na prijedlog Ministarstva gospodarstva, nastavljajući aktivnosti u svezi s gospodarskim razvitkom Županije, Vlada je usvojila niz odluka kojima se dodjeljuju koncesije za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje, prijenosa i distribuiranja električne energije za elektroenergetske objekte solarnih fotonaponskih elektrana u Gradu Mostaru, te općinama Stolac i Prozor-Rama, priopćila je županijska vlada.

Vlada je razmotrila Informaciju o presudi Vrhovnog suda FBiH vezano za zgradu Vlade odnosno bivši Đački dom u Mostaru. Istaknuto je kako će, prema do sada presuđenom i onome što se očekuje, Vlada Gradu Mostaru morati platiti iznos od skoro pet milijuna maraka.

Tijekom rasprave istaknuto je kako je aktualna Vlada naslijedila dug od 36 milijuna maraka za izvršna sudska rješenja. Aktivnim pristupom i uspješnom provedbom postupka izvansudskih nagodbi suočila se s tim problemom, za što je do sada izdvojila oko 12 milijuna maraka.

Mostar poljuljao stabilnost

Nova presuda i presuđeni iznos, uz postojeća izvršna sudska rješenja, može dovesti u pitanje dugo izgrađivanu županijsku financijsku stabilnost. Stoga je Vlada imenovala tim koji će s predstavnicima Grada Mostara žurno obaviti razgovore kako bi se pokušala naći obostrano prihvatljiva rješenja. Zaključeno je, također, kako će Vlada na presudu podnijeti apelaciju Ustavnom sudu.

Razmotreno je i Izvješće Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede o berbi grožđa na području HNŽ-a u 2018. godini. Istaknuto je kako je urod bio iznadprosječno visok, a u odnosu na 2017. uvećan je za 35 posto. Procjenjuje se kako je proizvedeno ukupno oko 22.850 t vinskog grožđa, od kojega je dobiveno oko 137.100 hl vina, stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close