Ministar vanjskih poslova

Dačić ljut na BiH: I mi ćemo biti suzdržani po pitanju vašeg teritorijalnog integriteta

Postavlja se pitanje zašto su neke države bile suzdržane i priznaju li one ili ne priznaju Kosovo, rekao je Dačić navodeći da su ga u tom smislu iznenadile Grčka i Slovačka.
Vijesti / Politika | 25. 04. 2023. u 12:39 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić zamjerio je Bosni i Hercegovini što je bila suzdržana tijekom jučerašnjeg glasanja o nastavku integracije Kosova u Vijeće Europe (VE).

"Što se tiče BiH, je li bilo nekad mog nastupa da nismo rekli 'teritorijalni integritet BiH'. Sada kada netko to pita, bit ćemo suzdržani", kazao je Dačić. Postavlja se pitanje zašto su neke države bile suzdržane i priznaju li one ili ne priznaju Kosovo, rekao je Dačić navodeći da su ga u tom smislu iznenadile Grčka i Slovačka.

Dačić je gostujući u programu Radiotelevizije Srbije također zamjerio i Ukrajini što je bila suzdržana, podsjećajući da Srbija osuđuje kršenje teritorijalnog integriteta te države u svim rezolucijama.

Komentirajući jučerašnje glasanje o nastavku integracije Kosova u Vijeće Europe Dačić je rekao da će način kako su pojedine države glasale o pokretanju procedure razmatranja zahtjeva za članstvo Kosova u VE utjecati na to kako će se Beograd u budućnosti odnositi prema njima.

Dačić navodi da je "Crna Gora mogla makar biti suzdržana", ali je glasala za prijem Kosova u Vijeće Europe. "Trebat će i njima nekada naš glas na koji sigurno neće moći računati", rekao je srbijanski šef diplomacije.

On je zahvalio svima koji su glasali protiv i "pokazali da su prijatelji Srbije" nabrajajući Cipar, Španjolsku, Rumunjsku, Azerbajdžan i Gruziju. Posebno je zahvalio Mađarskoj koja je priznala nezavisnost Kosova, a glasala protiv članstva u Vijeću Europe.

Kako podsjeća Hina, Odbor ministara VE-a je s 33 glasa za, sedam protiv i pet suzdržanih podržao kosovsku aplikaciju i uputio je na glasanje u Parlamentarnu skupštinu te glavne europske organizacije za zaštitu ljudskih prava.

Kopirati
Drag cursor here to close