Potpredsjednik vlade Srbije

Dačić iz Zagreba: Ako već moramo živjeti zajedno, onda je red da živimo u miru

"Mi ne mislimo isto o mnogim pitanjima, ali moramo razgovarati", kazao je Dačić.
Vijesti / Politika | 06. 01. 2023. u 13:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srpsko nacionalno vijeće organizira tradicionalni božićni prijem "Hristos se rodi - Vaistinu se rodi", na koji je stigao i Ivica Dačić, prvi potpredsjednik vlade Srbije i njezin šef diplomacije.

Tamo su i Andrej Plenković te zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet. Prisutnima su se prvo obratili Pupovac i Korlaet, zatim je slijedio Dačić, pa Plenković, prenosi Index.hr.

Govor Dačića

"Dragi prijatelji,

2014. upravo ovdje smo govorili o potrebi da nađemo zajednički interes i da služimo i miru i interesima naših naroda koliko god možemo. Zato mi je zadovoljstvo da imam priliku obratiti vam se. Simbolika praznika podsjeća na mir, toleranciju i solidarnost.

Želim reći da su najbolji odnosi Hrvatske i Srbije u interesu naša dva naroda, ali i cijele regije. Moje prisustvo predstavlja snažnu poruku potrebi razgovora i redefiniranju trenutnih odnosa. Mi ne mislimo isto o mnogim pitanjima, ali moramo razgovarati. Zato smo i danas ovdje, Vučić je htio da nađemo mjesta za oživljavanje razgovora. Da riješimo sva otvorena pitanja koja imamo.

To je moguće kroz normalizaciju intenziviranja političkih odnosa i bez skrivenih agendi.

Upućujem Hrvatskoj čestitku zbog Schengena i eura.

Moja poruka Srbima u Hrvatskoj, pored toga da mi je izuzetna čast da sam danas tu, jest da će Srbija uvijek biti uz vas.

Puno zajedničkih interesa

Po onom kako je napisano, Runjanin je komponirao hrvatsku himnu, ali i srpsku pjesmu Rado ide Srbin u vojnike. On je rođen u Loznici, živio u Vinkovcima, umro u Novom Sadu. Kako je to bilo moguće? Zato što smo imali druge neprijatelje, a sad smo jedni drugima neprijatelji. A rezultati popisa nam govore da nam možda ni nije potrebno da budemo neprijatelji jer se čini da bismo mogli uskoro nestati.

Imamo puno zajedničkih interesa i, bez obzira u kome vremenu živimo i bez obzira što je bilo prije nekoliko vjekova ili 10 godina, mi moramo sagledati dio pitanja koja se odnose na prošlost i dio koji se odnosi na budućnost. Čak i kad ne mislimo isto.

Zato vas pozdravljam sve.

Kada je Milanović bio u posjetu kao premijer u Srbiji, ja sam tada rekao: 'Kad bi netko gledao, tko nas ne zna, Ivicu Dačića i Zorana Milanovića, zar bi mogao tako lako reći tko je Hrvat, tko je Srbin? Obično se Badnji dan provodi u društvu najmilijih, a ne vjerujem da smo mi baš najmiliji jedni drugima. Ako već moramo živjeti zajedno, onda je red da živimo u miru."

Kopirati
Drag cursor here to close