Bez ogranka Posavine i Prozor-Rame

Cvitanović jednoglasno u novi mandat

Na sabor nisu došli članovi stranke iz Posavine te prema ranijoj najavi dio članstva iz Prozor- Rame.
Vijesti / Politika | 25. 09. 2021. u 14:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Želimo poslati poruku svima koji su nas sahranjivali proteklih 10, 12 godina da 'Devedesetke' nema, kako se prodala, kako je desna ruka Dragana Čovića. Danas vam poručujem u ime svih ovih mladih ljudi 'Devedesetka' je potpuno slobodna i potpuno samostalna te nije produžena ruka bilo koga", kazao je novoizabrani predsjednik Hrvatske demokratske zajednice 1990 Ilija Cvitanović. 

Naime, Cvitanović je u novi manadat na čelu HDZ-a 1990 izabran jednoglasno na izbornom saboru koji se održao u subotu u Hrvatskom domu herceg Stjepana Kosače. 

Prozivka vladajućih

"Nezadovoljni smo stanjem u BiH, nezadovoljni smo gospodarski stanjem, odlaskom mladih i kašnjenjem svih strategija, nezadovoljni smo klasnom podjelom i vrlo jasno kažemo tko je kriv. Krivi su oni koji vladaju proteklih 20 godina, A tko su oni? Oni su HDZ BiH, SDA, SNSD i svi oni koji su u dva mandata nelegitimne vlade bili na vlasti u ime hrvatskog naroda", istaknuo je u svojem pobjedničkom govoru Cvitanović. 

Izborni sabor Hrvatske demokratske zajednice 1990 - Cvitanović jednoglasno u novi mandat

Foto: D.K./ Bljesak.info / Izborni sabor Hrvatske demokratske zajednice 1990

Na izborni sabor nisu došli članovi stranke iz Posavine te dio članstva iz Prozor- Rame.

Podsjetimo, općinski odbor HDZ-a 1990 iz Prozor-Rame donio je odluku na općinskoj sjednici odbora kako neće podržati kandidaturu Ilije Cvitanovića za predsjednika te stranke na predstojećem izbornom saboru 'Devedesetke'.

Kao razlog naveli su Cvitanovićevo odstupanje od stavova ovog općinskog odbora i od stavova na kojima je utemeljena stranka, a slično se ranije izjasnio i stranački ogranak u Posavini.

Nema kazni

Oni su, između ostalog, zatražili izlazak stranke iz Hrvatskog narodnog sabora i raskid sporazuma s HDZ-om BiH.

"Svjestan sam da sudjelovanjem u radu HNS-a mnogi nisu zadovoljni, ali podvlačim i ponavljam dok god je BiH uređena na ovaj način, dok god hrvatski narod nema mogućnost samostalno izabrati člana Predsjedništva BiH i sve izaslanike u Domu naroda FBiH u Klubu Hrvata i Vijeću naroda RS-a. Dok god je to tako HDZ 1990 će biti za stolom gdje se donose ključne odluke. Nitko ne može i staviti u istu ravan sporazum HDZ BiH i HNS. HNS je iznad toga, ovo je sporazum dvije stranke koji je realiziran na način na koji je realiziran i on praktično u ovom trenutku i ne postoji", poručio je Cvitanović svojim stranačkim kolegama. 

Predsjednik HDZ 1990 je istaknuo kako su to njihovi unutarnji stranački problemi te nisu planirane nikakve kazne za članove ogranka Prozor-Rame i Posavine koji se nisu pojavili na izbornom saboru te kako navodi "nema problem s kritikom, ako nije u pravu". 

Foto: D.K./ Bljesak.info / Izborni sabor Hrvatske demokratske zajednice 1990
Foto: D.K./ Bljesak.info / Izborni sabor Hrvatske demokratske zajednice 1990
Foto: D.K./ Bljesak.info / Izborni sabor Hrvatske demokratske zajednice 1990
Kopirati
Drag cursor here to close