Sazrela smo država

Cvijanović: Treba li BiH visokog predstavnika?

Ona je ocijenila da je sazrela svijest o tome da treba da ode visoki predstavnik.
Vijesti / Politika | 27. 12. 2020. u 20:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da nije riječ o tome da li će otići Valentin Inzko iz BiH, a doći neki drugi visoki predstavnik, već je pitanje treba li BiH uopće visoki predstavnik koji djeluje izvan svojih ovlaštenja, poziva se na Daytonski sporazum, a sam ga krši svojim akcijama, kao što je to bio slučaj mnogo godina unazad, odnosno od početka uspostavljanja BiH na ovaj način.

"Visoki predstavnici su više služili da se odmakne od Daytona i da se krši Dayton nego da se pridržavaju onoga što bi trebalo po Daytonu da bude", istaknula je Cvijanović.

Kada je riječ o Inzkovoj izjavi kako je u BiH potrebno vratiti neku robusnu, kako on to kaže, ulogu međunarodne zajednice, znači intervencionizam, ona je rekla da se apsolutno ne slaže s tim.

"Ovdje treba vratiti povjerenje među ljudima, vjeru da možete kroz unutarnji razgovor i dogovor doći do rješenja koji su dobri za sve a ne oslanjati se na visoke predstavnike, strane administracije i na neke strance i dati im da upravljaju vašom zemljom iako nisu izabrani od njenih građana, niti znaju šta je našim građanima potrebno, niti žele da nas razumiju, niti žele da budu izbalansirani i da vode računa o bilo čijim interesima u BiH", naglasila je Cvijanović.

Ona je izjavila za RTRS da zna da je visoki predstavnik dejtonska kategorija, ali Dayton nije nikada rekao visokom predstavniku da može da radi stvari koje su oni radili u BiH proteklih godina.

"Ne slažem se da dođe bilo koji visoki predstavnik niti da ima neku istaknutu ulogu ali ako će bilo ko doći i nastaviti da se ponaša na taj način kao što su se ponašali dosadašnji ne vidim da ova zemlja ima bilo kakvu šansu bez obzira što Inzko ili neki drugi pričaju da će međunarodna zajednica urediti ovdje neke stvari. Ovdje se stvari mogu urediti onda kada imate unutrašnji dogovor, razgovor, dijalog, kada uvažite interese svih konstitutivnih naroda i ostalih koji žive u BiH, kada imate normalne prakse da možete institucionalno na politički način da komunicirate u BiH i dolazite do rješenja", ocijenila je predsjednica Srpske.

Sve dok postoji visoki predstavnik koji je utočište za jedne, za njihove interese, i dok god potkopava interese drugih i radi samo za jedne kao što radi u korist političkog Sarajeva, Cvijanović je rekla da ne vidi da tu postoji šansa za BiH.

"Ali vidim da postoji šansa kada se vratimo unutrašnjem dijalogu, kada nastavimo da razvijamo svoje odnose i vezu sa EU na način koji će biti kredibilan i odisati autoritetom i mogućnošću da možete da izvršavate svoje obveze. Vjerujem u odnos BiH - EU, a odnos prema visokom predstavnikom koji će raditi ovo što je radio niti vidim neke koristi niti će je biti", rekla je predsjednik Srpske.

Ona je ocijenila da je sazrela svijest o tome da treba da ode visoki predstavnik, prenosi Srna.

"A ako već on postoji tu zato što je dejtonska kategorija onda mi ne želimo da slušamo razne stvari koje slušamo od njega, njegove istupe u javnosti u kojima on daje etikete kome stigne, u kojima prlja i nabacuje bilo kakvu krivicu kad god mu se prohtije na Republiku Srpsku, koji ignorira realnost, koji izlazi daleko izvan svog mandata ne samo svojim postupcima već i raznim besmislicama koje šalje ovdje putem medija a posebno prepravljenim izvještajima koje piše Vijeću sigurnosti", poručila je Cvijanović.

Kopirati
Drag cursor here to close