Predsjedavajuća Predsjedništva BiH

Cvijanović: Što više napora ulažete za očuvanje mira, veća je šansa da će vas kritizirati

"Kako drukčije objasniti ovako očiglednu pristranost i neobjektivnost, a na koju smo, nažalost, iz EU odavno navikli"?
Vijesti / Politika | 18. 01. 2023. u 21:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da dio rezolucije Europskog parlamenta koji se odnosi na BiH djeluje kao lobistički pamflet pisan u Sarajevu, a ne u Bruxellesu.

"Što ste dosljedniji, više će vas optuživati"

"Kako drukčije objasniti ovako očiglednu pristranost i neobjektivnost, a na koju smo, nažalost, iz EU odavno navikli? Osim Milorada Dodika, vidjela sam da su određene kritike upućene i na račun Srbije. Što više napora ulažete na očuvanju mira i stabilnosti u regiji, veća je vjerojatnoća da će vas Europski parlament kritizirati. Što ste dosljedniji u poštovanju Ustava i međunarodnog prava, više će vas optuživati za navodnu destabilizaciju", rekla je Cvijanović za Srnu, prenose Nezavisne.

Opet, s druge strane, dodala je ona, slabašni su im glasovi, skoro nečujni, kad treba osuditi one što pucaju na djecu koja nose badnjak ili one što vrijeđaju i nasrću na roditelje i djecu koja se natječu na nogometnom turniru.

"O kakvoj vladavini prava govore"

Cvijanović je izrazila nadu da to nisu europske vrijednosti o kojima svakodnevno slušamo od dužnosnika EU.

"Ako ćemo neprestano biti na nekakvom stubu srama ili pod prijetnjom sankcijama zato što se dosljedno držimo Ustava i Daytonskog sporazuma, o kakvoj nam onda vladavini prava govore", rekla je Cvijanović upitana da prokomentira rezoluciju koju su usvojili poslanici Europskog parlamenta a u kojoj se poziva na uvođenje sankcija predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i drugim visokorangiranim dužnosnicima Srpske.

"Poruke iz Bruxellesa radikalno neusklađene"

Cvijanović je upitala kako je moguće da Milorad Dodik, izabrani predstavnik svog naroda, ugrožava suverenost BiH, kako to kaže Europski parlament, a ne ugrožavaju ga već godinama razni visoki predstavnici koji su se stavljali iznad demokratski izabranih institucija nasilno mijenjajući zakone, petljajući se u rad pravosuđa i radeći sve ono što se u normalnom demokratskom društvu ne bi moglo raditi.

"Hoću da kažem da su političke poruke koje dobivamo iz Bruxellesa radikalno neusklađene sa proklamiranim vrijednostima na kojima EU počiva. To je užasno razočaravajuće. Da je Europski parlament stvarni izraz demokratije, i da im je stalo da i BiH bude istinski demokratska, oni bi odavno stavili točku na intervencionizam takvih neizabranih predstavnika, a ne bi ga samo problematizirali u jednom slučaju i to onda kad su bošnjački političari zaključili da im ta intervencija ne odgovara", naglasila Cvijanović

Sve u svemu, istaknula je Cvijanović, ova rezolucija je, kao i mnoge ranije, otrgnuta od stvarnosti i ničemu ne doprinosi, ali mnogo čemu šteti u našim uzajamnim odnosima.

Kopirati
Drag cursor here to close