Bespotrebna politizacija

Cvijanović: Dogovor s Novalićem u vezi trošarina odavno postoji

Vijesti / Politika | 16. 09. 2017. u 15:45 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Banjaluci da odavno postoji dogovor oko trošarina s predsjednikom Vlade Federacije BiH Fadilom Novalićem, ali da je ta tema bespotrebno ispolitizirana.

Ona je istaknula da je stav Srpske jasan - očekuje se usvajanje izmjena Zakona o akcizama, sa aktualnim vlastima ili nekada poslije, žele se deblokirati procesi i osigurati sredstva za oba entiteta.

"Dogovor nije ni prestao da postoji u interesu FBiH i Republike Srpske. Dogovor je da se usvoji zakon o troarinama. Mi smo davno pokazali svoju opredijeljenost da se ide k tom cilju kada smo podnijeli zajedničku inicijativu da do toga dođe", rekla je Cvijanović novinarima.

Ona je ocijenila da su, nažalost, ti procesi zaustavljeni na nivou BiH, ali i drugim, te da predstavnici međunarodne zajednice rade na određeni način da se deblokira taj proces.

"Hoće li se to dogoditi ne znam, niti to ovisi od Republike Srpske. Što se nas tiče, mi smo izvršili i tu obavezu, koja nije direktno naša, i neke druge obaveze koje proističu iz Reformske agende i iz Pisma namjere s Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/ prije devet mjeseci tako da ostaje da se vidi što će se događati na nivou BiH", rekla je Cvijanović.

Premijer Srpske je ukazala da je ovaj entitet zbog toga uskraćen za redovne tranše MMF-a, a po tom osnovu Republika Srpska je do sada trebala da povuče najmanje 150 milijuna KM u proračun, što bi definitivno značilo stabilnost.

Cvijanović je pojasnila da su u pitanju izuzetno povoljna sredstva opterećena kamatom 1,04 posto.

"Napravljen je takav aranžman da je on zaista dugoročni, da posljednju tranšu otplaćujemo za 13,5 godina. Niko u regiji nije dobio tako povoljan aranžman", rekla je Cvijanović.

Ona je istaknula da nisu u pitanju samo sredstva MMF-a, nego je blokirano i 220 milijuna KM za FBiH i 80 milijuna KM za Republiku Srpsku Europske banke za obnovu i razvoj /EBRD/, koja bi značajno pomogla u izgradnju auto-puteva i puteva, pa bi onda posljedično bili "oslobođeni" svi drugi projekti, odnosno sredstva od Svjetske banke.

"Šteta je višestruka od priče kako akcize znače opterećenje. Cijena goriva 2012. bila je 2,5 KM po litru, a sada bi, uz opterećenje dodatnim iznosom, to opet bilo daleko jeftinije u odnosu na regiju i u odnosu na period od prije samo nekoliko godina", rekla je Cvijanović.

Kopirati
Drag cursor here to close