Višegradska skupina

Crnadak: Proširenje EU na prostor zapadnog Balkana najvažniji proces za regiju

Na skup u Grčkoj Bosna i Hercegovina je bila pozvana kao potencijalni kandidat za članstvo u Europsku uniju (EU).
Vijesti / Politika | 11. 05. 2018. u 14:50 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sudjelovao je na sastanku „Visegrad 4 plus Balkan 4 plus" (V4+B4+) održanom u Cape Sounio, kod Atene, u Grčkoj, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.   

Višegradsku grupu (V4) čine četiri srednjoeuropske zemlje članice Europske unije - Mađarska, Slovačka, Češka i Poljska, dok format B4 plus predstavljaju članice EU s Balkana - Grčka, Hrvatska, Rumunjska i Bugarska. Na skup u Grčkoj Bosna i Hercegovina je bila pozvana kao potencijalni kandidat za članstvo u Europsku uniju (EU). 

Na sastanku je, među ostalim, razgovarano o proširenju Europske unije na zapadni Balkan, jačanju energetske suradnje, kao i koordinaciji između zemalja članica EU. 

Crnadak je u obraćanju istaknuo kako je ovo vrlo važna godina za proces europskih integracija Bosne i Hercegovine. Govoreći o procesu europskih integracija, Crnadak je naglasio da su Berlinski proces i inicijativa zapadni Balkan 6 (WB6) donijeli pozitivan zamah za regionalnu suradnju, posebno kroz projekte za koje se očekuje da će imati značajan ekonomski i društveni efekt. 

''Proširenje EU na prostor zapadnog Balkana je najvažniji proces za budućnost regije jer omogućuje dugotrajnu stabilnost i otvara prostor za brži ekonomski razvoj. Ipak, za Bosnu i Hercegovinu su najveći izazovi u našim unutarnjim odnosima jer se moramo izboriti za jače institucije u borbi protiv korupcije, za poštenije društvo, za više investicija i kvalitetniji svakodnevni život naših građana. Tek tada će europska budućnost i uspjeh eurointegracijskog procesa imati stvaran značaj za naše građane i narode'', istaknuo je  Crnadak. 

U okviru sastanka V4+B4+, Crnadak će održati bilateralni sastanak s ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peterom Szijjartom. Crnadak i Szijjarto razgovarat će o bilateralnim aktivnostima, kao i nastavku procesa europskih integracija BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close