Korak naprijed

Čović: Želimo što prije aktivirati MAP

Čović u Bruxellesu razgovarao s glavnim tajnikom NATO-a
Vijesti / Politika | 24. 10. 2017. u 20:59 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović susreo se u sjedištu NATO-a u Bruxellesu s glavnim tajnikom Jensom Stoltenbergom, priopćeno je iz Predsjedništva BiH. 

Zahvalio je glavnom tajniku NATO-a za sastanak kojeg smatra izvrsnom prilikom da ga informira o napretku Bosne i Hercegovine u oblasti euroatlantskih integracija.

Upoznao je glavnog tajnika sa značajnim inicijativama koje je Predsjedništvo BiH poduzelo u proteklom periodu, čime je zatražilo od svih nadležnih institucija Bosne i Hercegovine da hitno provedu sve potrebne aktivnosti za ispunjavanje uvjeta iz Talina. Istaknuo je da bi aktivacija MAP-a do kraja godine bila izuzetno pozitivan signal za cijelu regiju.

Čović je također kazao da je Bosna i Hercegovina pripravna na daljnju suradnju s NATO savezom kontinuiranim učešćem i pružanjem podrške u mirovnim operacijama te iskazao spremnost za eventualno proširenje saradnje u ovoj oblasti.

Stoltenberg je zahvalio Bosni i Hercegovini za njenu predanost međunarodnoj sigurnosti, uključujući i njene doprinose mirovnim misijama NATO-a u Afganistanu.

Pohvalio je napore BiH kada je riječ o aktiviranju MAP-a te iskazao podršku ispunjenju talinskih uvjeta. Istaknuo je također kako je neophodno raditi na reformama odbrane i implementaciji usvojenog dokumenta „Pregled odbrane“ kako bi BiH ostala vrlo vrijedan partner NATO-a.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović susreo se u Bruxellesu s Donaldom Tuskom, predsjednikom Europskog vijeća i Federicom Mogherini, potpredsjednicom Europske komisije i visokom predstavnicom Europske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnost, saopćeno je iz Predsjedništva BiH. 

Tema sastanaka bile su euroatlantske integracije BiH te napredak koji je napravljen u tome smislu.

Čović je istaknuo potpunu predanost svih političkih aktera u BiH europskoj budućnosti.

Iskazao je također uvjerenje kako će sve obaveze biti ispunjene na vrijeme kako bi BiH već početkom sljedeće godine mogla dobiti kandidatski status.

Tusk i Mogherini istaknuli su nedvosmislenu predanost EU perspektivi BiH te pozvali sve nivoe vlasti u BiH da nastave kontinuirano provođenje neophodnih reformi, kao i što skorije dostavljanje odgovora na Upitnik Europskoj komisiji.

Kopirati
Drag cursor here to close