Dragan u obilasku

Čović u Širokom Brijegu najavio pomoć države gospodarstvenicima

"Sredstva koja će se povući s razine države potrebno je raspodijeliti prema pravičnom modelu u sve dijelove BiH. To će sasvim sigurno biti ogromna sredstva'', rekao je Čović.
Vijesti / Politika | 08. 04. 2020. u 15:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne Skupštine BiH Dragan Čović boravio je danas u posjeti Županiji Zapadnohercegovačkoj, gdje se sastao sa Stožerom civilne zaštite u Širokom Brijegu.

Tema sastanka bila je sve ono što je ubuduće moguće učiniti kako bi se kriznim stožerima i medicinskim radnicima omogućili bolji uvjeti rada.

Čović je kazao i kako se situacija stabilizira u zavidnoj mjeri te kako se već stvaraju preduvjeti da se dalje dobro nosimo s izazovima koji stoje pred nama.

Razgovarano je i o ekonomskim mjerama koje će biti nužno provesti u sljedećih 15 dana. Više razinevlasti, prema njegovom mišljenju, dužni su pomoći županijama i općinama, javlja Anadolija.

"Sredstva koja će se povući s razine države potrebno je raspodijeliti prema pravičnom modelu u sve dijelove BiH. To će sasvim sigurno biti ogromna sredstva. Stoga ćemo uskoro s predstavnicima gospodarstva napraviti sastanak kako bismo zaštitili interese biznisa, ali i nastavili normalno dalje kada izvanredna situacija prođe", rekao je Čović.

Napomenuo je i kako se očekuje da će na razini Federacije BiH doći do potrebe novih zaduženja, kao i da se prvih 300 milijuna maraka koji će pristići u BiH, moraju ravnomjerno raspodijeliti bez političkih nadmudrivanja.

"Pobrinut ćemo se o ljudima koji su ostali bez posla. Imamo svakodnevnu komunikaciju s državnom i federalnom razinom vlasti. Sve razine moraju biti uključeni. Potrebni su nam i moratoriji za ovu i sljedeću godinu", smatra predsjedavajući HNS-a.

Navodi i da je posljednjih dana obavio više od stotinu razgovora sa dužnosnicima koji donose najznačajnije odluke.

"Prethodno je zloupotrijebljen Zakon o izvršenju Proračuna. Netko je kod odluke Vlade FBiH transfer novca obojio koronavirusom. To je nedopustivo. Transfer se mora osigurati i za razine gradova i općina. Naša reakcija je u toj komunikaciji bila oštra. Druga stvar je pomoć domovima zdravlja i bolnicama. I ranije sam isticao kako nam je potreban Zakon o konsolidaciji zdravstvenih institucija", rekao je dalje.

Naveo je i kako se proračuni moraju "pripremiti" što je moguće prije i dostaviti parlamentima. Ne isključuje ni rebalanse, obzirom da je kriza koja je nastupila nepredvidiva.

"Davno je dogovoreno da državni proračun ide do kraja svibnja. Parlament mora u punini funkcionirati. Sve treba biti transparentno. Nastavimo li se igrati mehanizmima, neminovno je da bude i zloupotreba. Svaka marka se mora provjeriti. Vjerujte da je komunikacija danas bolja nego prije mjesec. Povjerenje je na višoj razini. Kriza će možda donijeti veći stupanj povjerenja u budućnosti. Vidite kako radimo i funkcioniramo u zdravstvu. Upućeni smo jedni na druge. Neka nam to posluži za mudrije djelovanje u politici", priželjkuje Čović.

Prokomentarisao je i nedavni sporazum Aluminija i Abraham grupacije.

"Imali smo prethodno ogromno nadmudrivanje na Vladi FBiH. Inzistirao sam da se to završi bez obzira na virus. Na ljeto ćemo imati 200 zaposlenih i to na tržišno prihvatljivoj proizvodnji. Jednostavna je koncepcija. I Vlada Republike Hrvatske podržala je projekt. Ostaje nam da čekamo bolji i kvalitetniji rad", najavio je Čović.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH sutra će se sastati sa stožerom civilne zaštite Hercegbosanske u Livnu.

Kopirati
Drag cursor here to close