Posjeta

Čović u Estoniji: Svi akteri u BiH su za EU

Na kraju susreta, predsjedatelj Predsjedništva BiH Čović zahvalio je predsjednici Kaljulaid na gostoprimstvu i pozvao je u posjet BiH.
Vijesti / Politika | 26. 10. 2017. u 14:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović, koji boravi u službenoj posjeti Estoniji,  susreo se s Kersti Kaljulaid, predsjednicom Republike Estonije.

Tema sastanka bile su euroatlantske integracije BiH, s posebnim naglaskom na preostale obveze za dobivanje kandidacijskog statusa za članstvo u EU, te aktiviranje MAP-a za članstvo u NATO.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović informirao je predsjednicu Kaljulaid o napretku BiH na europskom putu, istaknuvši potpunu predanost svih političkih aktera u BiH europskoj budućnosti.

Kazao je, također, kako će se sve obveze ispuniti na vrijeme, kako bi BiH već početkom sljedeće godine mogla dobiti kandidacijski status.

Predsjednica Kaljulaid je pohvalila napore BiH kada su u pitanju euroatlantske integracije, te iskazala punu potporu ispunjenju preostalih uvjeta.

Kako je Estonija 1. srpnja 2017. preuzela šestomjesečno predsjedanje Vijećem EU, te je kao jedan od prioriteta navela unapređenje europskog otvorenog i inovativnog gospodarstva razvitkom poslovnog okruženja kojim se podupiru rast i konkurentnost temeljeni na znanju, razgovaralo se i o mogućnostima unapređenja gospodarskih odnosa naših dviju zemalja.

Također je iskazan obostrani interes za suradnju u području kulture i obrazovanja, posebice povezivanja sveučilišta iz obje zemlje.

Na kraju susreta, predsjedatelj Predsjedništva BiH Čović zahvalio je predsjednici Kaljulaid na gostoprimstvu i pozvao je u posjet BiH.

Čović se susreo na radnom ručku i s Eikijem Nestorom, predsjednikom Parlamenta Republike Estonije.

kako je priopćeno iz Predsjedništva BiH, na početku susreta usuglašeno je kako su politički odnosi naših dviju zemalja dobri, te da nema otvorenih pitanja.

Razmijenjena su i mišljenja o euroatlantskim integracijama BiH, te o jačanju suradnje, posebice na parlamentarnoj razini.

Čović je istaknuo kako se preostale obveze za dobivanje kandidacijskog statusa ispunjavaju prema planu, te je iskazao uvjerenost kako će BiH status zemlje kandidata za članstvo u EU dobiti već početkom sljedeće godine.

Zahvalio je premijeru Estonije Eikiju Nestoru za svu potporu koju je njegova država pružila BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close