Radončić

Čović pravi jednu grešku

Što se tiče formiranja vlasti - Radončić je poručio da ''ne može svanuti prije zore''.
Vijesti / Politika | 04. 04. 2019. u 12:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Čović pravi jednu grešku. Jedinog partnera kojeg vidi je SDA. On je zaboravio da je SDA osvojila 25 posto bošnjačkih glasova. On ne želi drugog partnera. Tu je bio precizan. Tko će doći sa SDA - on nema pravo da se miješa. Nismo razgovarali, niti ćemo. Zašto bi nas Čović uvlačio u nešto što nas ne zanima'', rekao je za N1 čelnik SBB-a Fahrudin Radončić potvrdivši kako neće razgovarati s HDZ-om o ulasku SBB-a u vlast.

Što se tiče samog formiranja vlasti, Radončić je istakao da je odluka Demokratske fronte da uđe u pregovore umnogome olakšala poziciju SBB-a.

''DF se prijavio da želi koalirati. Time je olakšana pozicija SBB-a, da ne moramo biti dio tog vlaka. Nije napravljen ni taj famozni srpski blok, gdje SNSD nije mogao dobiti PDP i SDS, pa ne postoji razlog da SDA sama ne ide sa SNSD-om i HDZ-om'', izjavio je Radončić.

Ocijenio je da je SDA, iznenađujuće, igrala samo na jednu kartu - Bh. blok, a da je u razgovoru sa Šefikom Džaferovićem kazao da SDA i SBB moraju prvo riješiti međustranačke probleme.

 

''Džaferović je bošnjački član Predsjedništva, on je posrednik. Ako vas član Predsjedništva pozove - red je da popijete kavu s njim. Oni s DF-om ne mogu napraviti kantonalne vlade, nemaju kapacitet ni u Tuzlanskom, Srednjobosanskom, Zeničko-dobojskom, Kantonu Sarajevo. Nemaju zastupnika. Mi s našim partnerima iz SDA nismo razgovarali ni o kakvoj poziciji. Mi nismo mogli, ni htjeli dati uvjete. Džaferović je razuman političar. Oni su spremni da cijeli set pitanja razmotrimo među strankama i razgovaramo'', kazao je Radončić.

Što se tiče formiranja vlasti - Radončić je poručio da ''ne može svanuti prije zore''.

''Mora se odrediti mandatar, da ima 30 dana da obiđe lidere i predloži kabinet. Nemamo mandatara. Nema potrebe da pričamo o ulasku u vlast ako nije određen mandatar. Ako i kada se odredi - mi ćemo kao ozbiljni ljudi primiti mandatara i s njim razgovarati', izjavio je Radončić za N1.

Kopirati
Drag cursor here to close