Osvrt na pismo

Čović podržava američkog tajnika

''Prilagodbom neustavnih odredbi Izbornog zakona BiH jačamo natkrovljujuće ustavno načelo konstitutivnosti i legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda uz omogućavanje svima da se kandidiraju i da mogu biti birani.''
Vijesti / Politika | 02. 04. 2021. u 13:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović pozdravio je u petak pismo američkog državnog tajnika Anthonyja Blinkena, ocijenivši pritom kako se pismo savršeno nadovezuje na sve ono što legitimni predstavnici hrvatskog naroda ističu već duže vrijeme.

''Sjedinjene Američke Države su, uz EU, naš najvažniji geopolitički i geostrateški partner. To su naši prijatelji koji su nebrojeno puta do sada pružili ruku našoj zemlji. Pozdravljam pismo američkog državnog tajnika, Anthonyja Blinkena koje se savršeno nadovezuje na sve ono što ja osobno, kao i legitimni predstavnici hrvatskog naroda ističemo već duže vrijeme'', priopćio je danas HNS povodom pisma koje je Blinken uputio Predsjedništvu BiH.

Naime, američki državni tajnik Antony Blinken uputio je pismo članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine u kojem poziva na ograničene ustavne promjene u BiH.

Iz HNS-a navode, kako 'njegove izjave uzimaju kao snažan motiv da se ključna politička pitanja konačno privedu kraju.''

''Jasno je istaknuto kako nitko to neće učiniti za nas, nego da je to naša odgovornost u kojoj oni samo mogu pomoći.

Implementacijom ključnih odredbi u predmetima "Ljubić" i "Sejdić i Finci" mi započinjemo novu eru europske Bosne i Hercegovine. Ukoliko je potrebno odraditi i minimalne ustavne korekture mi ćemo to i uraditi. Konstitutivni narodi i njihovo legitimno predstavljanje je ustavna, društvena i politička srž Bosne i Hercegovine. To ističu odluke i Ustavnog suda BiH kao i Međunarodnog suda za ljudska prava u Strasbourgu.

Prilagodbom neustavnih odredbi Izbornog zakona BiH jačamo natkrovljujuće ustavno načelo konstitutivnosti i legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda uz omogućavanje svima da se kandidiraju i da mogu biti birani. To su načela demokracije koja ističu i državni tajnik Blinken i institucije EU. Strateško savezništvo sa SAD i EU je potvrđeno Sporazumom u Mostaru u lipnju prošle godine koji smo skupa parafirali i obvezali se provesti i implementirati do kraja.

Legitimna volja da vas netko predstavlja, bez diskriminacije bilo koga, je temeljno ljudsko i demokratsko pravo i to jasno prepoznaje gospodin Blinken kojemu se ovim putem zahvaljujem što je i na ovakav način uputio jedan snažan motiv za postizanje konačnog i održivog rješenja, kao i privrženosti europskoj perspektivi naše domovine Bosne i Hercegovine'', priopćili su danas iz HNS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close