Pred medijima u Mostaru

Čović odbio Lendu

Govoreći o najavama neovisnosti RS-a, Čović je rekao kako Dodik nikad nešto slično nije rekao u njegovu društvu i da se to može vezati uz situaciju između Srbije i Kosova.
Vijesti / Politika | 14. 04. 2023. u 12:51 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Neću se odazvati pozivu. Lendo ima svoju predsjednicu Federacije. Na koju osnovu bih ja kao predsjednik HDZ-a trebao pričati s dopredsjednikom Federacije?'', rekao je čelnik HDZ-a BiH, Dragan Čović, medijima nakon sjednice predsjedništva HNS-a u Mostaru odgovarajući na pitanje hoće li se odazvati pozivu dopredsjednika Federacije BiH, Refika Lende, na sastanak povodom formiranje federalne Vlasti.

Čović je rekao kako ne vidi nikakvog smisla u tom sastanku i da je poziv proslijedio predsjednici Federacije Lidiji Bradari.

Govorio je i o istupima predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika, o odcjepljenju i o prekinu NATO-puta te naveo da ne želi komentirati izjave drugih lidera.

''Kad bih komentirao šta moje kolege govore, ja ništa drugo ne bih radio. Euroatlantske ambicije BiH nemaju alternativu. Nije nama tajna da RS ne želi u NATO. Svaki dan smo bliže NATO-u razumijevajući da jedan od naroda to vidi drugačije'', rekao je Čović.

Govoreći o najavama neovisnosti RS-a, Čović je rekao kako Dodik nikad nešto slično nije rekao u njegovu društvu i da se to može vezati uz situaciju između Srbije i Kosova.


''Unitarizam i separatizam hrane jedno drugo, a onda se nadmudrujemo tko je veći političar za svoj narod'', rekao je medijima u Mostaru Čović.

Nije izravno odgovorio na pitanje zašto ne prekine odnos s osmorkom ''koja želi isto kao SDA'', ali je rekao kako je HDZ iznio svoj koncept kako želi formirati vlasti te da je između osmorke jako puno razmimoilaženja.

Kad je u pitanju nametanje odluka visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, Čović je rekao kako ''nikakvih naturanja izbornog zakona ne može biti i sva druga rješenja u izbornom zakonu moraju podrazumijevati i legitimno predstavljanje''.

''tu izuzetaka nema prema bilo kome'', rekao je i dodao kako treba trajno riješiti i domove naroda i Predsjedništvo.

''Mnogi očekuju reagiranje Schmidta. Ja ne bih nagađao što će uraditi. Vrlo jasno smo govorili da nam ne treba nametanje, ali ako se netko igra s tim da ta rješenja mogu biti kratkoročna ponavljam - vrlo jasna definicija hrvatskog člana Predsjedništva i svih klubova u Domu naroda Federacije'', rekao je, između ostalog, Čović.

 

Kopirati
Drag cursor here to close