Komentar nakon večere

Čović: Vučića zanima puno toga

Čović je sugovornike u Beogradu informirao i o pripremama za lokalne izbore.
Vijesti / Politika | 13. 10. 2020. u 10:31 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Imali smo duži prijateljski susret uz radnu večeru. Razmijenili smo mišljenja o stanju europskih integracija u Bosni i Hercegovini, ali i o svim regionalnim temama. Zaključili smo da BiH mora imati svoj europski put i da zajedno sa Srbijom i drugim zemljama u okruženju trebamo tražiti načine kako što prije postati članica EU'', izjavio je za Fenu zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nakon sinoćnjeg razgovora s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom u Beogradu.

Odgovarajući na pitanje o negativnim reakcijama iz Sarajeva i tvrdnje kako je na djelu srpsko-hrvatsko udruživanje, Čović je kazao kako ne bi posebno komentirao takve ocjene, jer su one uobičajene.

"Da se nismo sastali onda bi neki prigovarali zašto se ne sastajemo. Kada smo kolega Izetbegović i ja bili u Zagrebu i tada su neki trčali da komentiraju zašto mi, a ne netko treći. Procjena je bila da se nađemo i razgovaramo, a ja se ne miješam u to niti mi smeta da se sutra susretnu predsjednik Vučić i kolega Izetbegović ili netko treći", kazao je Čović.

Dodaje da je još prije tjedan dana na sjednici Kolegija Doma naroda PS BiH najavio odlazak u Beograd i da je cijeli posjet bio vrlo transparentan.

"Ja sam i predsjednik HDZ-a BiH pa sam sugovornike informirao i o pripremama za lokalne izbore kada je u pitanju stranka. Očekujemo pobjedu u svim sredinama gdje su Hrvati većina. Vučića zanima puno toga u BiH, jer ga puno toga veže za BiH, od njegovih korijena pa nadalje. To je bio prijateljski razgovor koji ni na koji način ne skrnavi odnose tri naroda u BiH. Poznato je da se on zalaže za jednakopravnost konstitutivnih naroda u BiH, njihovo legitimno predstavljanje, poštivanje Daytonskog sporazuma", istaknuo je Čović.

Po njegovim riječima, koncept regionalnih razgovora treba biti nastavljen i može donijeti dobar rezultat za sve u BiH.

"Mi trebamo sve susjede imati na svojoj strani. Ako želimo nešto korisno raditi u vanjskoj politici BiH moramo znati da naši dometi nisu veliki i to prvenstveno treba biti dobrosusjedska politika kada su pitanju sva tri susjeda. To nikada ne smijemo podcijeniti, jer imamo problema u vođenju vanjske politike. Vidjeli smo u proteklom periodu da opet imamo klasične zlouporabe da predstavnik jedne politike govori što je interes BiH. Moramo se naučiti da provodimo politike dogovorene unutar BiH. A vidimo što smo napravili u protekle dvije godine kada nismo imali takvu politiku", zaključio je Čović.

Kopirati
Drag cursor here to close